Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Ποιοί είναι οι έξι;

Πρωτοχρονιάτικο λαχείο για έξι από τους 18 συμβασιούχους της ΕΡΤ. Όπως ενημέρωσε, την Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008, το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ(αν και κάποιοι αποδείχτηκε ότι γνώριζαν εκ των προτέρων) ο διευθυντής ειδήσεων της ΕΤ3, Χρ. Νικολαΐδης, μόνον έξι από τους συμβασιούχους θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο τρίτο κρατικό κανάλι. Κι ας υποσχέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (και Δημόσιας Τάξης) καθ. Πρ. Παυλόπουλος, ότι όσοι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

...διάβασε περισσότερα με κλικ εδώ...

Νούμερααααααααααααααα!!!!!!!!!!!!

Χρωστάω του κόσμου τις ακροαματικότητες. Ας δώσω τουλάχιστον τις τελευταίες και βλέπουμε. Αντιγράφω, λοιπόν, από το MediaNews του Enimerosi24:

...διάβασε περισσότερα με κλικ εδώ...

Άλλαξε χέρια το GEO


Από τη Δάφνη Επικοινωνίες (του ομίλου Αντέννα) πέρασε στα χέρια του Λυμπέρη το περιοδικό GEO (αφού, πρώτα, πέρασε από... 40 κύματα). Με την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος έρχεται και η αλλαγή διευθυντού: Ο Παν. Λιάκος, μετά από δέκα χρόνια, παραδίδει τη σκυτάλη. Σε ποιον; Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

Περί (κρατικών) μισθών

Δεν ξέρω αν τα νούμερα αληθεύουν, γι αυτό και δεν αντιγράφω κάτι από το Post. Παραπέμπω, όμως, στο δημοσίευμα (μπορείς να το διαβάσεις με κλικ εδώ) του blog greece-salonika. Ενδιαφέρον, αν έχει σχέση με την αλήθεια.

Περί κυκλοφοριών και περιεχομένου

Αντιγράφω από το blog του Αντί:
Γιατί όποιες αναλύσεις κι αν κάνει κανείς επί του θέματος, η ουσία είναι μία. Από τότε που οι εφημερίδες και τα μεγάλα ΜΜΕ πέρασαν στα χέρια εργολάβων και μεγαλοεπιχειρηματιών άρχισε να γράφεται το τέλος και της πραγματικής ενημέρωσης και της ανεξαρτησίας του πολιτικού κόσμου. Όταν ο κάθε υπουργός λαμβάνει αποφάσεις με κύριο γνώμονα όχι την αποδοχή της από τους ψηφοφόρους του τουλάχιστον (άσε το δημόσιο συμφέρον), αλλά το αν θα αρέσει στον δείνα παρουσιαστή, ή τον τάδε επιχειρηματία, το παιχνίδι έχει χαθεί. Και όταν η γραμμή των εφημερίδων και των ΜΜΕ καθορίζεται από αμόρφωτους και απαίδευτους επιχειρηματίες (και τα παιδιά τους) τότε τα εθνικά πρότυπα της εποχής είναι τα σούργελα που παρελαύνουν στα πρωινάδικα.

Τροφή για σκέψη. Αν θέλεις να διαβάσεις όλο το post, κάνε κλικ εδώ.

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Κυκλοφορίες αθλητικών της Κυριακής

Οι αθλητικές της Κυριακής, την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008, πούλησαν:

ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 14.316
SPORT DAY 11.608
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ 10.798
GOAL NEWS 8.722
ΕΞΕΔΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 5.343
ΦΙΛΑΘΛΟΣ 4.566
Η ΠΡΑΣΙΝΗ 4.005
Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 3.446
Η ΓΑΤΑ 2.720
DERBY SPORTS 2.142
SCORE LIVE 1.010

Πόσο πούλησαν τα Κυριακάτικα

Το καλό το dvd (συγνώμη, το Κυριακάτικο φύλλο, ήθελα να πω) το εκτιμά ο κόσμος. Μια ματιά στις θέσεις και τις κυκλοφορίες, κάτω από το πρώτο Βήμα, θα σας πείσει για του λόγου το αληθές. Την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου, όπου ο κόσμος δεν είχε ιδιαίτερο κέφι για διάβασμα (φαίνεται πως είχε πέσει βαριά η γαλοπούλα), είχαμε:

ΤΟ ΒΗΜΑ 93.308
ΚΥΡ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤ. 73.744
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 67.609
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 66.725
ΕΘΝΟΣ 44.542
REAL NEWS 42.614
ΤΥΠΟΣ 25.441
ESPRESSO 16.366
ΤΟ ΠΑΡΟΝ 6.848
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 6.383
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 6.071
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ 5.893
ΤΟ ΑΡΘΡΟ 3.313
Η ΑΥΓΗ 3.198
ΑΥΡΙΑΝΗ 2.299
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ 2.054
Η ΒΡΑΔΥΝΗ 845
ΝΙΚΗ 616
Η ΧΩΡΑ 567
ΔΗΜΟΚΡ. ΛΟΓΟΣ 240
ΣΥΝΟΛΟ 460.717

Όσο για τις δύο οικονομικές, το Κέρδος πούλησε 499 και η Εξπρές 440 φύλλα.

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Στον αέρα, οσονούπω...

Τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου θα αρχίσει τις εκπομπές του το ράδιο Αθλητικά Νέα 98,7. Αν όλα πάνε καλά με τη ρύθμιση κάποιων τεχνικών λεπτομερειών, δεν αποκλείεται η πρώτη εκπομπή να γίνει πριν τα Φώτα. Μια καλή ημερομηνία είναι το Σάββατο 3 Ιανουαρίου και για μετάδοση που θα ανοίξει την αυλαία ο αγώνας μπάσκετ Άρη-Πανιωνίου, στις 5 το απόγευμα. Θα προηγηθεί εκπομπή με το διευθυντή του σταθμού Χρ. Τσαλτίδη, ο οποίος θα ενημερώνει για το πρόγραμμα και τις εκπομπές του νέου ραδιοφώνου. Σιδεροκέφαλοι.

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

Χρόνια καλά!



Με υγεία, τύχη και, προπάντων, να μη χανόμαστε!

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Το Adore στο Facebook

Γκρουπ στο Facebook δημιούργησαν οι συνάδλεφοι του Adore. Μέσω του γκρουπ μας εύχονται χρόνια πολλά. Αντευχόμαστε.

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Ακροαματικότητες


Ανακοινώθηκαν οι ακροαματικότητες των ραδιοφωνικών σταθμών της Θεσσαλονίκης, για το μήνα Νοέμβριο. Τις δημοσίευσε το blog e-tetradio, από όπου και τις αναδημοσιεύω. Πάντα πρώτο το Ράδιο Θεσσαλονίκη, με δεύτερο το Αθλητικό Μετρόπολις. Σημαντική η άνοδος του Δημοτικού Ραδιοφώνου FM100, που έχει αφήσει πίσω του όλα τα κρατικα, εκτός της ΕΡΑ Σπορ. Έχουμε και λέμε: ...περισσότερα με κλικ εδώ...

Έφυγε ο Χρήστος Σεφερλής

Ήταν μόλις 48 χρονών. Ο Χρήστος Σεφερλής, δημοσιογράφος του Αντέννα, υπηρέτησε τη δημοσιογραφία με ήθος. Ασχολήθηκε με το ρεπορτάζ του υπουργείου Εσωτερικών, ήταν πολεμικός ανταποκριτής, παρουσίασε δελτία ειδήσεων. Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο το πρωί της Δευτέρας 22 Δεκεμβρίου 2008. Άφησε πίσω δυο παιδιά. Καλό ταξίδι Χρήστο...

Συνέλαβαν δημοσιογράφο

Ο Στρατής Μπαλασκας είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα "Εμπρός" της Μυτιλήνης. Έγραψε στην εφημερίδα του για έξι λιμενικούς που υπηρετούν στη Λέσβο και οι οποίοι εγκαλούνται για σοβαρά αδικήματα (βία σε βάρος πολιτών, κλοπή δημοσίων εγγράφων κ.α.). Στο δημοσίευμά του περιέλαβε το κατηγορητήριο. Τέσσερις από τους έξι λιμενικούς υπέβαλαν μήνυση και ο Στρατής Μπαλάσκας συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο. Καραμπινάτη περίπτωση ποινικοποίησης του δημοσιογραφικού έργου. Έχω πέσει θύμα κι εγώ προσωπικά, ακόμη ταλαιπωρούμαι από μία γυναικολόγο, και κατανοώ το συνάδλεφο. Σε λίγο καιρό θα γράφουμε μόνον ανακοινώσεις και Δελτία Τύπου. Κι αυτά, χωρίς ονόματα, για να μη θίξουμε κανέναν... Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η ΕΣΗΕΜ-Θ (μπορείς να τη διαβάσεις με κλικ εδώ) και η ΠΟΕΣΥ (μπορείς να τη διαβάσεις με κλικ εδώ).

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Έχει ήθος η Εύα

Η Εύα Τσουρέκα παραιτήθηκε, χθες, από νομαρχιακή σύμβουλος (μπορείς να διαβάσεις λεπτομέρειες με κλικ εδώ). Ο λόγος; Δίνει πολύ από τον χρόνο της στις επαγγελματικές της υποχρεώσεις, ως συμπαρουσιάστρια του Γρ. Αρναούτογλου, κάτι που την "κρατάει" μακριά από την αγαπημένη της Θεσσαλονίκη. Κι επειδή σέβεται αυτούς που την ψήφισαν για να καταλαμβάνει μία θέση στα έδρανα του νομαρχιακού συμβουλίου, παραιτήθηκε. Τη θέση της στο νομαρχιακό συμβούλιο καταλαμβάνει ένας... παλιός γνώριμος του blog, γνωστός αγωνιστής: Ο Βασ. Κανάκας.

Ποιός;

Στάχτη και...

Ποιά σύμβουλος του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ πρότεινε να ερευνηθεί κατά πόσον επιβαρύνεται η υγεία των συναδέλφων από τα χημικά των ΜΑΤ; Και ποιός σύμβουλος του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ έσπευσε να απαντήσει να ερευνηθούν και οι επιπτώσεις στην υγεία των συναδέλφων από την κάπνα που αναδύεται ως σήμερα από τα καμμένα καταστήματα;

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Είδαν το χρώμα του χρήματος!

Πληρώθηκαν δώρο Χριστουγέννων οι συνάδελφοι της Μακεδονίας, των Σπορ του Βορρά και του Extra Sport. Το θέμα της Μακεδονίας συζητήθηκε, νωρίτερα, στη συνεδρίαση του δ.σ., όταν το έθεσε η Μ. Μεϊντάνη (του Ασύνταχτου Τύπου). Όπως είπε, το θέμα των απολύσεων δύο δημοσιογράφων (για να θυμηθείς τι είχε γίνει κάνε κλικ εδώ) έχει αφεθεί να διολισθήσει και πρότεινε νέα συνάντηση με την ασκούσα διοίκηση, Βίκυ Σουλοπούλου. Ο Π. Χανός (των Δημοσιογράφων - Ανανέωση Τώρα) επανέφερε την πρόταση για συνάντηση με τον εκδότη, κ. Ρήγα.

Πρόβλημα...

Δεν πάνε, όπως περίμεναν μερικοί, τα πράγματα στην ΕΡΤ. Το μέλος του δ.σ. Δ. Ντόζης (από την Ενωτική Πρωτοβουλία - Προοπτική) μετέφερε πληροφορίες ότι ετοιμάζονται λίστες, με άγνωστα ονόματα και νέα πρόσωπα, για να καταλάβουν τις θέσεις όσων οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος του χρόνου. Όταν, όμως, οι Γ. Αδάμ και Π. Χανός (των Δημοσιογράφων Ανανέωση Τώρα) ζήτησαν να συμμετάσχει η ΕΣΗΕΜ-Θ στη διαδικασία, δε συμφώνησε. Μάλιστα, είπε πως κάποιοι συνάδελφοι από αυτούς που οι συμβάσεις λήγουν, δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πάντως, πρότεινε να προχωρήσει η Ένωση σε κινητοποιήσεις.
Από την πλευρά του, ο Γ. Αδάμ πρότεινε "σήμερα κι όλας να επικοινωνήσουμε, ως Ένωση, με τον υπουργό Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλο, για να σταματήσει η αγωνία των συναδέλφων. Να απαιτήσουμε να υλοποιηθούν αυτά που ο ίδιος ο υπουργός είπε ότι είναι στην πρόθεσή του να κάνει"(για να θυμηθείς τι είχε πει ο υπουργός, κάνε κλικ εδώ).
Μαζί με τον Π. Χανό πρότεινε "χωρίς να μπούμε στην αξιολόγηση, να αναφέρουμε όλα τα ονόματα των συναδέλφων μας, για να μην αποκλειστεί κανείς από τη διαδικασία".
Ο πρόεδρος Μ. Βοϊτσίδης(της Δημοσιογραφικής Ενότητας) πρότεινε, στην επιστολή προς τον καθ. Παυλόπουλο να περιληφθούν τα ονόματα των συναδέλφων των οποίων η σύμβαση λήγει και να αναφέρεται πως η ΕΣΗΕΜ-Θ αναμένει τις ενέργειες του υπουργού.

ΥΓ. Χρόνια πολλά στο τρίτο κρατικό κανάλι, το οποίο μετατράπηκε σε κανάλι από κλιμάκιο πριν 20 χρόνια (έναν χρόνο μετά τη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, TV100).

Το θέμα της Metrosport στο δ.σ.

Τη συμπαράσταση της ΕΣΗΕΜ-Θ ζήτησαν δύο συνάδελφοι από την Metrosport: οι Βίκυ Δήμου και Π. Τσελεπίδης.
Στο δ.σ. της Τετάρτης 17 Δεκεμβρίου συζητήθηκε η υποβάθμιση της πρώτης και η απόλυση του δεύτερου. Η Δήμου είδε άλλον συνάδελφο στη θέση της, όταν επέστρεψε από την άδεια λοχείας, ενώ για την περίπτωση του δεύτερου έχω, ήδη, γράψει παλαιότερα (μπορείς να διαβάσεις με ένα κλικ εδώ).
Παρά τα όσα είχε πει την περασμένη εβδομάδα στο δ.σ. της Ένωσης ο διευθυντής Ν. Πετρουλάκης, η Δήμου υπογράμμισε ότι η υποβάθμισή της συνεχίζεται και όσα της ζητήθηκαν να κάνει πλέον, δεν έχουν σχέση με όσα έκανε πριν την εγκυμοσύνη της.
Ο Π. Τσελεπίδης, όταν ρωτήθηκε αν επιθυμεί να μεσολαβήσει η Ένωση για να επανέλθει, διευκρίνισε ότι δε θέλει να αισθάνεται "υπό διωγμόν". Μάλιστα, υπογράμμισε ότι, όταν ο Ν. Πετρουλάκης του είχε μιλήσει για τα δημοσιεύματα που έστελνε στο site spor24, σε καμία περίπτωση ο διευθυντής δεν είχε κάνει λόγο για επικείμενη απόλυσή του.
Να σημειωθεί ότι, στην Metrosport, οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να μην αμείβονται για την εργασία της Κυριακής, αν και, όπως είναι φυσικό, η κύρια εργασία τους είναι Κυριακάτικη, για να καλύπτουν τους αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Η εφημερίδα ακολουθεί την ίδια τακτική από την ημέρα που ιδρύθηκε. Ο Ν. Πετρουλάκης υποσχέθηκε ότι θα ασχοληθεί με το θέμα.

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Θράκη

Παράσταση διαμαρτυρίας στην αστυνομική διεύθυνση Ξάνθης πραγματοποίησαν τέσσερις δημοσιογράφοι: Οι Αντώνης Καρανδεινός, Σαμή Καραμπουγιούκογλου, Κυριακή Οικονόμου και Γιάννης Σιδηρόπουλος, διαμαρτυρήθηκαν στον αστυνομικό διευθυντή Π. Μητσέλο για τον ξυλοδαρμό του δεύτερου, ενώ ο συνάδελφος κάλυπτε τις κινητοποιήσεις των μαθητών και του παρέδωσαν τη σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ. Ο αστυνομικός διευθυντής ζήτησε συγνώμη και διαβεβαίωσε ότι η αστυνομία δε στοχοποιεί δημοσιογράφους.

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

Συμπαράσταση και επιστολές

Επιστολή συμπαράστασης στη Μακεδονία έστειλε, μετά την επίθεση των βανδάλων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλος. Η επιστολή του δημάρχου, έχει ως εξής:
«Παρακαλώ δεχθείτε την αμέριστη συμπαράσταση της Δημοτικής μας Αρχής και εμού προσωπικά για την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκε η ιστορική εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». Η ελευθερία του Τύπου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο λειτουργίας της Δημοκρατίας που κανένας κουκουλοφόρος, αναρχικός ή αντιεξουσιαστής, είτε κατευθύνεται από συγκεκριμένα κέντρα είτε όχι, δεν μπορεί να αναστείλει. Είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή απρόκλητης βίας, ιδιαίτερα όταν αυτή αποκαλύπτει το νοσηρό κεκαλυμμένο πρόσωπο της στα γραφεία ενός δημοσιογραφικού συγκροτήματος. Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα την προσπάθεια των ανθρώπων της εφημερίδας σας, των δημοσιογράφων, να διατυπώνουν ελεύθερα τη σκέψη τους και εύχομαι πολύ σύντομα η «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» να συνεχίσει την εύρυθμη λειτουργία της».

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Οικονομικά... προβλήματα

Απολύθηκε η συνάδελφος Μάνια Στάικου από τον Επενδυτή (Αθήνα). Την απόλυση καταγγέλλει, ως παράνομη και καταχρηστική, η ΕΣΗΕΑ. H Ένωση της Αθήνας ανέστειλε την κινητοποίηση (48ωρη απεργία) στην εφημερίδα Εξπρές, επειδή η εργοδοσία κατέβαλε μέρος των οφειλόμενων δεδουλευμένων (σ.σ. κι ο άγιος... φοβέρα θέλει).

Μια φωτογραφία και μία απόλυση


Απολύθηκε από τον Ελεύθερο Τύπο, ο φωτορεπόρτερ που "τράβηξε" την περίφημη φωτογραφία με τον αστυνομικό που σημαδεύει διαδηλωτές, 19 ώρες μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Λεπτομέρειες (ανατριχιαστικές) μπορείς να διαβάσεις με ένα κλικ εδώ (αρκεί να σου αρέσουν τα μεγάλα κείμενα).

Απροστάτευτοι...

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε, για τις επιθέσεις κατά ΜΜΕ -με αφορμή την επίθεση στη Μακεδονία- η ΕΣΗΕΜ-Θ. Μπορείς να διαβάσεις την ανακοίνωση με ένα κλικ εδώ. Μόνον που έχω μία ένσταση: Κουλτούρα της βίας;

Αθλητικό ρεπορτάζ και φιλανθρωπίες

Πρόταση, να συσταθεί επιτροπή αθλητικών συντακτών, η οποία να οργανώνει φιλανθρωπικές εκδηλώσεις -κυρίως για παιδιά- κατέθεσε ο Γ. Μαντζιούκης στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ. Αποφασίστηκε να κοινοποιηθεί η πρόταση αυτή, ώστε, όσοι συνάδελφοι επιθυμούν, να συμμετέχουν στην επιτροπή και τις εκδηλώσεις.

Θέμα Metrosport

Στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ κλήθηκε και παρουσιάστηκε ο συνάδελφος διευθυντής της Metrosport και του ράδιο Μετρόπολις, Ν. Πετρουλάκης. Αιτία οι απολύσεις των Δούκα-Τσελεπίδη και η αγωγή της Β. Δήμου.
Το θέμα του Δούκα έχει τελειώσει (ήδη έχει τη δική του εκπομπή στον Extra Sport), αλλά, όπως έδειξαν τα πράγματα, τελειωμένο είναι και το θέμα Τσελεπίδη (προσλήφθηκε στα Σπορ του Βορρά). Ο Πετρουλάκης είπε ότι τον εκτιμά ιδιαίτερα και ως άνθρωπο και ως επαγγελματία, αλλά το ότι έστελνε ανταποκρίσεις την ώρα της εργασίας του στο Metrosport στο site spor24 στο οποίο, επίσης, εργαζόταν και το συνέχιζε παρά τις τέσσερις προειδοποιήσεις του, τον έθεσε εκτός εφημερίδας.

Όσο για το θέμα της Β. Δήμου (η οποία αντικαταστάθηκε κατά την άδεια εγκυμοσύνης) είπε ότι της έχει, ήδη, ζητηθεί να προσφέρει από άλλο πόστο στην εφημερίδα.

Υποσχέθηκε, τέλος, την τακτοποίηση του θέματος των Κυριακάτικων.

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Επαναδιατύπωση μιας πρότασής μου


Στη συνεδρίαση της Τετάρτης 10 Δεκεμβρίου 2008, ο Παν. Χανός των Δημοσιογράφων Ανανέωση Τώρα επανέφερε την πρότασή μου να δημοσιοποιούνται τα πρακτικά του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ. Η ανανεωμένη πρόταση του Π. Χανού, είχε την ίδια τύχη που είχε και η δική μου: απορρίφθηκε από όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις του δ.σ.
Για το θέμα έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά. Θα επαναδιατυπώσω την -τριπλή- απορία μου: Ποιον βλάπτει η δημοσιοποίηση των πρακτικών; Τι είναι αυτό, τέλος πάντων, το φοβερό μυστικό που λέγεται στις συνεδριάσεις και δεν πρέπει να το μάθει κανείς; Είναι ή δεν είναι ανοικτές οι συνεδριάσεις στα μέλη;
Για την ιστορία να αναφέρω ότι ο Χανός βελτίωσε την αρχική του πρόταση, δεχόμενος να δημοσιεύεται εκτενής περίληψη των πρακτικών των συνεδριάσεων του δ.σ., αφού εγκριθεί από όλα τα μέλη του δ.σ.
Ο Γ. Αδάμ έκανε συγκεκριμένη και πρακτική πρόταση, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος, να μπορεί το κάθε μέλος να έχει πρόσβαση στα ηχογραφημένα πρακτικά, με τη χρήση ονόματος user και κλειδί (password), τον αριθμό μητρώου και άλλα στοιχεία, σε ειδική σελίδα του site της Ένωσης, όπου έτσι μόνον τα μέλη θα έχουν πρόσβαση. Χαρακτήρισε ικανό και αναγκαίο κάτι τέτοιο, για να καλύψει το έλλειμμα ενημέρωσης, το οποίο αναγνωρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ. Υπογράμμισε ότι με την ακριβή ακρόαση των ηχογραφημένων πρακτικών δε θα υπάρχουν παρερμηνίες, αλλά, αντίθετα, θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση και θα αποκλειστεί η παραπληροφόρηση.
Στο δ.σ., από τις άλλες παρατάξεις, ακούστηκαν, πάλι, τα γνωστά ότι "τα πρακτικά θα γίνουν φέιγ βολάν στα χέρια του καθένα". Θυμάμαι, όμως, από τη θητεία μου στο δ.σ. πως, όταν κάποιος δεν ήθελε να γραφτεί κάτι και να μιλήσει off the record, απλά ζητούσε να κλείσουν τα μικρόφωνα. Απλά...

Χτύπημα στη Μακεδονία

Καλά κρατούν οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων. Την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008 νεαροί που αποσπάστηκαν από την πορεία των συνδικάτων κατέβασαν, με τη βία, τον οδηγό και το συνεργείο της TV 100 και προκάλεσαν ζημιές στο αυτοκίνητο. Στις 2 μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, επιχείρησαν να εισβάλουν στο FM100. Την ίδια ημέρα, η ΕΣΗΕΜ-Θ εξέδωσε ανακοίνωση κατά της βίας (μπορείς να τη διαβάσεις με ένα κλικ εδώ). Στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης 11 Δεκεμβρίου 2008, εισέβαλαν στα γραφεία της εφημερίδας Μακεδονία. Με λοστούς και ρόπαλα προκάλεσαν ζημιές σε κομπιούτερ του λογιστηρίου. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι νεαροί κινούνταν στην οδό Αγγελάκη.

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Βροχή ανακοινώσεων για την εκτέλεση του 15χρονου

Ανακοίνωση για το θέμα της δολοφονίας του 15χρονου εξέδωσε η ΕΣΗΕΜ-Θ (μπορείς να τη διαβάσεις με ένα κλικ εδώ). Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για τη λήψη μέτρων που θα "σταματήσουν ενέργειες, που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές, 'εξοστρακίζουν' τις δημοκρατικές ελευθερίες και προκαλούν οργή και κοινωνική αναστάτωση". Το δ.σ. κάνει έκκληση να επικρατήσει σύνεση. Ανακοίνωση έχει εκδώσει και η ΕΣΗΕΑ (διάβασέ την με ένα κλικ εδώ), η ΕΤΙΤΑ (διάβασέ την με ένα κλικ εδώ) και η ΠΟΕΣΥ (διάβασέ την με ένα κλικ εδώ), η οποία καλεί τα ΜΜΕ να τηρούν τη δεοντολογία.

Δίωρη στάση εργασίας...

...για την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008, προκήρυξε η ΕΣΗΕΜ-Θ, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, για το ασφαλιστικό. "Οι δημοσιογράφοι αγωνίζονται ενάντια στη λιτότητα και την ανεργία και υπερασπίζονται το δικαίωμα όλων στην ενημέρωση, τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα, το μέλλον των ταμείων τους και των οικογενειών τους, τα ατομικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες", αναφέρεται- μεταξύ άλλων- στην ανακοίνωση(μπορείς να τη διαβάσεις όλη, με ένα κλικ εδώ). Η ΕΣΗΕΜ-Θ θα ακολουθήσει, στον απεργιακό αγώνα, τις υπόλοιπες Ενώσεις, υπό το μανδύα της ΠΟΕΣΥ.

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Τόσα πολλά, τόσο μικρά

Ξύπνησα αποφασισμένος να γράψω πολλά. Πολλά κι ενδιαφέροντα. Μετά άνοιξα την τηλεόραση. Άκουσα, είδα, φόρτωσα. Είπα να γράψω κάτι άλλο. Με ψυχραιμία. Κι όταν άνοιξα το Ίντερνετ, έπεσα σε μια μικρή, ασήμαντη είδηση -σε σχέση με το ότι είχαν ξεσπάσει μάχες: Η κορούλα του Ευθύμη Μπακατσιά, η 10χρονη Μαριλίζα, έχασε τη μάχη που έδινε, εδώ και τέσσερα χρόνια, να κρατηθεί στη ζωή. Τη νίκησε η λευχαιμία. Κι έχασα -κι εγώ- κάθε ενδιαφέρον να ποστάρω. Καλό σου ταξίδι Μαριλίζα -κι ας μη σε γνώρισα ποτέ. Κουράγιο Ευθύμη -κι ας μην έχουμε ανταλλάξει άλλη κουβέντα, εκτός από δυο-τρεις ερωταπαντήσεις μετά ή πριν από παιχνίδι σου.

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Τρίγωνα, κάλαντα...

...στο Μακεδονία Παλάς! Εκεί θα γίνει, το πρωί της 20ης Δεκεμβρίου 2008, η γιορτή για τα παιδιά των μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ. Καλά Χριστούγεννα, συνάδελφοι!

Όλα έτοιμα...

...για το ραδιόφωνο των Αθλητικών Νέων. Μπορεί κάποιοι να το ονομάζουν "το ραδιόφωνο του Άρη", μπορεί πολλάκις ο πρόεδρος των κιτρίνων Λ. Σκόρδας, να έχει κατηγορηθεί για τις σχέσεις του με τον Τύπο, ένα, όμως, είναι το σίγουρο: Ότι στο ραδιόφωνο αυτό, θα εργαστούν πολλά μέλη της Ένωσης Συντακτών! Σε αντίθεση με ό,τι γίνεται σε άλλα ραδιόφωνα, που στηρίζονται -κυρίως- στην επιθυμία νέων παιδιών να καταπιαστούν με το επάγγελμα.

Ημερολόγιο του ΠΑΟΚ από το Δικέφαλο του Βορρά

Από το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008 θα τεθεί σε κυκλοφορία, στα περίπτερα της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, των Ιωαννίνων και του κέντρου της Αθήνας (Ομόνοια και γύρω περιοχές), το ημερολόγιο ΠΑΟΚ 2009, μια συλλεκτική πολυτελής έκδοση της εφημερίδας "ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ του ΒΟΡΡΑ".
Η έναρξη της κυκλοφορίας του ημερολογίου ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008, αλλά τεχνικοί λόγοι την ανέβαλαν για λίγες μέρες.

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Άνεργοι συνάδελφοι στην... blogόσφαιρα

Οι άνεργοι δημοσιογράφοι της ΕΣΗΕΑ, οι οποίοι παρακολούθησαν τα σεμινάρια της αθηναϊκής Ένωσης για τις νέες τεχνολογίες, άνοιξαν το δικό τους Blog (μπορείς να το δεις και να το διαβάσεις με ένα κλικ εδώ ). Συνάδελφοι... γερά! Και καλώς ήλθατε!

Ανταποκριτής στη Σφήνα

Ο Νίκος Μόσχοβος ανέλαβε ανταποκριτής, στη Θεσσαλονίκη, στην εφημερίδα "Σφήνα" του Σπ. Καρατζαφέρη, μετά την αποχώρησή του από την Απογευματινή. Την ίδια στιγμή φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο να ανοίξει -και πάλι- το ανταποκριτικό γραφείο της Απογευματινής στη Θεσσαλονίκη.

"Γαλάζια" προσφορά

Με ειδική προσφορά για τους φίλους του Ηρακλή θα κυκλοφορήσει, το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, το Κεντρί της Βορείου Ελλάδος. Είναι η τρίτη προσφορά της εφημερίδας, για τους φιλάθλους της Θεσσαλονίκης, μετά τις φανέλλες του ΠΑΟΚ και του Άρη. Να περιμένουμε ανάλογη προσφορά και για τους φιλάθλους του Απόλλωνα Καλαμαριάς; Εξάλλου, από ότι ακούγεται, στην περιοχή το Κεντρί έτυχε θερμής υποδοχής, από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας.

By the way, στο παλαιότερο post για την εφημερίδα υπάρχει και... τρίτη (και ιδιαίτερα ευχάριστη) ανανέωση. Δες με ένα κλικ εδώ.

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Διευκρινίσεις

  1. Για να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Χανού τω Χανώ, αυτός που έθεσε το θέμα των δημοτικών ΜΜΕ στον υπουργό, ήταν ο Χανός. Αλήθεια, αν δεν έθετε το θέμα ο Παναγιώτης, η συνάντηση θα είχε περάσει έτσι; Δίχως πρόγραμμα;
  2. Δεν ήμουν στην ενημέρωση της ΕΣΗΕΜ-Θ προς τους εργαζόμενους της ΔΕΠΘΕ στην τηλεόραση, που έγινε, όπως πληροφορήθηκα όταν έφθασα στην εργασία μου(στις 17.10), στις 15.30. Κι αυτό, επειδή κανείς δεν με ενημέρωσε.
  3. Στην ενημέρωση, από το τμήμα των ρεπόρτερ ήταν παρόντες... δύο (από τους οκτώ), από το τμήμα αρχισυντακτών δύο(από τους τρεις), των παρουσιαστών εκπομπών δυο(από τους οκτώ). Από το ραδιόφωνο ήταν 3(από τους 23). Από τους αθλητικούς 4 από τους 8(καλά ποσοστά).

ΥΓ. Διευκρίνιση στην 1η διευκρίνηση. Ας γράψει ο ανώνυμος Μιχάλης ό,τι θέλει. Αν δεν το έθετε ο Χανός το θέμα, όλο και κάποιος θα βρισκόταν να το θέσει. Δε λέω όνομα, όμως, για να μην με πιάσει στη γραφίδα του.

Η συνάντηση με τον Π. Παυλόπουλο

Τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008, οι 8 του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ(απουσίαζε ο Β. Παπαδημούλης) συναντήθηκαν με τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Αποκέντρωσης και Δημόσιας Τάξης, καθηγητή Πρ. Παυλόπουλο. Στη συνάντηση τέθηκαν τα εξής θέματα:
  • τα πνευματικά δικαιώματα,
  • οι αγωγές κατά δημοσιογράφων,
  • ο επαρχιακός τύπος,
  • οι συμβασιούχοι της ΕΡΤ και
  • οι εργαζόμενοι σε δημοτικά ΜΜΕ.
Όπως με πληροφόρησαν (δυστυχώς, η πληροφόρησή μου δεν είναι, πλέον, άμεση) στα δύο πρώτα έγινε μια ενδιαφέρουσα φιλολογική συζήτηση. Για το θέμα του πώς επαρχιακές εφημερίδες χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις στηρίζονται με κρατική διαφήμιση, ανταλλάχθηκαν απόψεις.
Για τους συμβασιούχους της ΕΡΤ υπάρχει θετική εξέλιξη: Ο υπουργός δεσμεύτηκε να μη διακοπεί καμία σύμβαση εργαζόμενου που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας και να εργαστεί ώστε να βρεθεί τρόπος (ακόμη και η επιπλέον μοριοδότηση όσων, ήδη, εργάζονται στα "κρατικά μαγαζιά", μετά την προκήρυξη θέσεων μέσω ΑΣΕΠ. Όσο για το ποιος θα είναι αυτός που θα κρίνει ποιος καλύπτει "πάγιες και διαρκείς ανάγκες", αυτό θα γίνει μέσω του προέδρου της ΕΡΤ.
Για το θέμα των δημοτικών ΜΜΕ δεν υπάρχει εξέλιξη, ούτε θετική, ούτε αρνητική. Το τοπίο είναι θολό και, στο μόνο που δεσμεύτηκε ο καθ. Παυλόπουλος είναι να δεχτεί την εισήγηση της ΚΕΔΚΕ. Αν η ΚΕΔΚΕ προτείνει να μετατραπούν σε κοινωφελείς αυτού του είδους οι επιχειρήσεις, ο υπουργός θα το περιλάβει σε τροπολογία, κάτι που σημαίνει ότι οι δήμοι θα μπορούν να συνεχίζουν την οικονομική ενίσχυση, ως ανταποδοτικό τέλος (σ.σ. μην ξεχνάτε ότι κανείς δήμος δεν πληρώνει τις διαφημίσεις που βάζει στα δημοτικά ΜΜΕ -αυτό για όσους επιμένουν στο αστείο "εμείς, ο κόσμος, σας πληρώνουμε"). Προτάθηκε να υπάρξει ανταποδοτικό τέλος, όπως στην ΕΡΤ, αλλά απορρίφθηκε μετά πολλών επαίνων.
Καθώς, όπως έγραψα και στην αρχή, δεν ήμουν μπροστά στη συνάντηση (δεν έχω, πλέον, αυτό το δικαίωμα) δε θα σας μεταφέρω όσα έμαθα για τη στάση των οκτώ μελών του δ.σ. και για τις προτάσεις που υπέβαλαν -στη γωνία με περιμένει, εξάλλου, ο ανώνυμος κονδυλοφόρος του γνωστού Κυριακάτικου εντύπου, για να πει ότι διαφημίζω τον έναν, ή τον άλλον.
Αυτό που θα γράψω είναι ένα -και είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ μου θέση): Η ΕΣΗΕΜ-Θ κατέβηκε στη συνάντηση χωρίς συγκεκριμένη θέση. Κι εδώ μπορώ να επικαλεστώ τα λόγια ενός από τα μέλη του δ.σ., που μου είπε ότι "θέση όντως δεν υπήρξε, αφού δεν υπήρξε συνεννόηση με την ΕΣΗΕΑ, η οποία αντιμετωπίζει το παρόμοιο πρόβλημα". Να ελπίζουμε ότι θα βρεθεί κοινή θέση και θα γίνει κοινή προσπάθεια, διότι, διαφορετικά, ο ένας χρόνος παράτασης, θα περάσει πολύ εύκολα και χωρίς αποτέλεσμα.

Έπεσαν οι υπογραφές

Υπογράφηκε η σύμβαση εργασίας μεταξύ ΔΕΠΘΕ (TV100 - FM 100) και ΕΣΗΕΜ-Θ. Η σύμβαση προβλέπει αυξήσεις 7+7+7% για το 2008, 2009 και 2010. Τα αναδρομικά θα δοθούν σε έξι δόσεις.