Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Μαθήματα Γαλλικών από την ΕΣΗΕΜ-Θ

Τη δυνατότητα συνεργασίας με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης διερευνά το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, με στόχο την κατάρτιση προγράμματος εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας για δημοσιογράφους.
Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε

αρχάριους και θα διαρκέσει από τον Σεπτέμβριο του 2009 ως τον Ιούνιο του 2010. Οι συνάδελφοι που ενδιαφέρονται καλούνται να ενημερώσουν τη Γραμματεία (στο seminars@morfotiko.gr ή στο φαξ 2310243189) ως τις 4 Σεπτεμβρίου 2009.
Παράλληλα το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ εξετάζει τη διοργάνωση σεμιναρίων ειδικής ορολογίας στα αγγλικά. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να ενημερώσουν τη Γραμματεία (στο seminars@morfotiko.gr ή στο φαξ 2310243189) ως τις 11/9/2009, σημειώνοντας τον τομέα του ρεπορτάζ για το οποίο θα τους ενδιέφερε να αποκτήσουν εξειδικευμένη γνώση όρων της αγγλικής γλώσσας.

Διπλή πρωτιά της Ελένης

Η Μαρία Νικολάου είναι η συνάδελφος δημοσιογράφος που θα τιμηθεί με το βραβείο δημοσιογραφίας "Ελένη Βλάχου". Το βραβείο θα απονείμει στη δημοσιογράφο από τη Θράκη ο πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, σε ειδική τελετή που θα γίνει στις 17 Σεπτεμβρίου 2009, στην αίθουσα των ανταποκριτών Ξένου Τύπου, στην Αθήνα. Είναι η πρώτη φορά που βραβεύεται γυναίκα και πρώτη -επίσης- φορά που βραβεύεται δημοσιογράφος από την επαρχία. Συγχαρητήρια κι από εμάς.

Προπηλακίστηκε δημοσιογράφος στο Καυτανζόγλειο

Μέλος του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ και παλιό αθλητή του "Γηραιού" στο στίβο(ήταν ακοντιστής), αλλά και ένθερμο οπαδό του Ηρακλή προπηλάκισαν χούλιγκαν των γηπεδούχων, το Σάββατο, στο Καυτανζόγλειο. Δεν αποκλείεται
στην επόμενη συνεδρίασή του, την Τετάρτη, το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ να ασχοληθεί -για άλλη μία φορά- με το θέμα της βίας, στα γήπεδα, κατά δημοσιογράφων.
Να σημειωθεί ότι, πριν από έξι χρόνια, η ΕΣΗΕΜ-Θ είχε αποφασίσει να οργανώσει συνάντηση των υπευθύνων των ΠΑΕ με τους αθλητικογράφους, για να συζητηθούν τρόποι να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο και να προασπιστεί το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Συστήθηκε επιτροπή και, παρά την επιμονή δύο μελών της, το θέμα δεν προχώρησε, καθώς ο τότε πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ αντέτεινε ότι, το πρωτάθλημα, ήταν, ήδη, σε εξέλιξη. Τέσσερα χρόνια πριν, η ιστορία επαναλήφθηκε, με κίνδυνο να γίνει φάρσα. Συγκλήθηκε νέα επιτροπή, έκανε κάποιες επαφές με τις ΠΑΕ, αλλά αποτέλεσμα δεν είδαμε (και δεν είναι επί του παρόντος να παραθέτουμε περιπτώσεις αθλητικογράφων που προπηλακίστηκαν από χούλιγκαν). Μάλιστα, σε συγκεκριμένη περίπτωση, είχε αποφασιστεί να μην καλυφθεί συνέντευξη Τύπου προπονητή ομάδας, μετά από επεισόδιο συγγενή του, σε βάρος δημοσιογράφου.
Μαθαίνω ότι και το νέο δ.σ. συνέστησε επιτροπή. Να ελπίσουμε ότι αυτή η ιστορία, κάποτε, θα τελειώσει.

Με αφίσα Βιτόλο ο Δικέφαλος του Βορρά

Με κριτική, περιγραφή, άρθρα, σχόλιο του Γιώργου Κούδα, δηλώσεις, παραλειπόμενα και πλούσιο φωτορεπορτάζ για τη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Λεβαδειακού, καθώς και το παρασκήνιο με Γκαρσία-Κονσεισάο και τη μεταγραφή που... δεν έγινε, κυκλοφόρησε ο "ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ του ΒΟΡΡΑ"- Ακόμη: Αφίσα ο Βίκτορ Βιτόλο και όλες οι ειδήσεις απ' όλα τα τμήματα του ΠΑΟΚ.

ΥΓ. Για να μην παρεξηγούμαστε, εξηγούμαστε: Δημοσιεύω όποια πρωτοσέλιδα μου στέλνουν στο email. Είμαι ανοικτός για όλους, αλλά μη με βάλετε να ψάχνω. Ένας άνθρωπος είμαι, τέσσερα χεράκια έχω... Βάλτε κάποιον να στέλνει, σε όσα ΜΜΕ δημοσιεύουν πρωτοσέλιδα, Blog, ή sites, τα πρωτοσέλιδά σας. Είναι εύκολο για σας, εξυπηρετικό για μας.

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Έ-έ-έρχεται!



Το REFRESH αρχίζει και πάλι! Η νεανική, ψυχαγωγική, ενημερωτική εκπομπή της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης μετά την επιτυχημένη πορεία που χάραξε στην περασμένη τηλεοπτική χρονιά, αρχίζει και πάλι να προβάλλεται στο ανανεωμένο πρόγραμμα της TV100. Την εκπομπή παρουσιάζουν και εφέτος η Βάσω Λυκουρίνου και ο Τάσος Ασλανίδης. Οι δύο νεαροί δημοσιογράφοι καλούνται να ακροβατήσουν για μία ακόμη φορά πάνω στη λεπτή γραμμή που διαχωρίζει την ενημέρωση και την ψυχαγωγία. Η παραγωγή του REFRESH σταθερή στα «πιστεύω» της φιλοδοξεί και στη νέα τηλεοπτική χρονιά να αναδείξει τα προβλήματα, τις ανησυχίες και τις ιδιαιτερότητες των νέων ανθρώπων. Δεν είναι τυχαίο ότι στις εκπομπές που έχουν προβληθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από πεντακόσια άτομα ηλικίας 15 έως 35 ετών είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν ελεύθερα την άποψή τους μπροστά στην κάμερα του REFRESH. Η θεματολογία της εκπομπής θα είναι και αυτή τη χρονιά βγαλμένη από τη ζωή των νέων. Ορισμένες προσθήκες που αποφασίστηκαν μετά από πολύωρες συσκέψεις, κυρίως όμως με τη συμμετοχή των τηλεθεατών της εκπομπής, έρχονται για να κάνουν ακόμη πιο ευχάριστο, δροσερό και γρήγορο το REFRESH. Λίγες ημέρες απομένουν, λοιπόν, και η Διεύθυνση προγράμματος της TV100 θα ανακοινώσει την ημέρα και την ώρα προβολής της εκπομπής η οποία μετά από απαίτηση των τηλεθεατών αλλάζει .

ΥΓ1. Προσωπικά, ως Δ.Ι.Ασπροπούλης, χαίρομαι διπλά. Πρώτον επειδή τα παιδιά το αξίζουν (τι νομίζετε, τζάμπα συστατικές δίνω;) και δεύτερον επειδή τόση πλύση εγκεφάλου, επί έναν χρόνο, με τη συγκεκριμένη μελωδία του Ένιο Μορικόνε, έπιασε τόπο! Παίδες, ευχαριστώ! Ομολογώ ότι το χάρηκα ιδιαίτερα κι αισθάνθηκα να φουσκώνω, σα διάνος, από υπερηφάνια.

ΥΓ2. Όπως βλέπετε, ό,τι έχω να πω, για οποιονδήποτε, το γράφω εδώ, ευθαρσώς και με ονοματεπώνυμο. Το υστερόγραφο δεν έχει σχέση ούτε με το Refresh, ούτε με τα παιδιά, αλλά είναι το καλύτερο σημείο για να διαβαστεί (το refresh έχει κοινό...) και το βάζω εδώ. Εξάλλου, για όσους επιμένετε να εκμεταλλεύεστε την πεποίθησή μου ότι τα blog πρέπει να παραμείνουν ανώνυμα (αν κι εγώ έχω ονοματεπώνυμο) μάθετε ότι, ό,τι είχα να πω για τα θέματα της τηλεόρασης, τα είπα εκεί που έπρεπε, την ώρα που έπρεπε, παρουσία άλλων τριών συναδέλφων, εκ των οποίων ο ένας είχε την ίδια άποψη με ΄μένα. Κι αυτό, θέλω να πιστεύω, ότι το εκτιμούν κι οι πιο πάνω από ΄μένα.

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Η Μακεδονία αντεπιτίθεται

Μια φορά κι έναν καιρό, σε έναν γαλαξία πολύ-πολύ μακριά, υπήρχε μια εφημερίδα... Για τους φι χι ψι λόγους, που δεν είναι της ώρας (γιατί η ώρα αυτή πέρασε) να αναλυθούν, έκλεισε. Τότε βρέθηκε ένας καλός άνθρωπος, να αναλάβει τα χρέη, να προσλάβει πάνω από 300 ανθρώπους και να ξαναβγάλει την εφημερίδα. Κι έτσι, άρχισε η μάχη με τη σκοτεινή πλευρά της Δύναμης...
Διοικητές έρχονταν και παρέρχονταν. Το ίδιο κι οι εκδότες. Οι σχεδιασμοί ακολουθούσαν ο ένας τον άλλον. Όπως το Άστρο του Θανάτου, έτσι η αρχική προσπάθεια κατέληξε σε καταστροφή. Όπως το Άστρο του Θανάτου, έτσι και η αρχική προσπάθεια είχε μια κερκόπορτα: το πιεστήριο. Αγοράστηκε νέο -που ήταν παλιό. Άλλαξε ο εκδότης. Άλλαξαν οι διευθυντές. Ήρθαν οι σωτήρες από την Αθήνα Κωτόφολος και Τσεκούρας. Έφυγαν. Ήρθε άλλος εκδότης. Ανέλαβε ντόπιος διευθυντής, ο Χατζηδημητρίου. Ξαναλλαξε ο εκδότης. Ήρθε νέος σωτήρας από Αθήνα, ο Κατσώνης. Ματαξανάλλαξε ο εκδότης. Ακολουθήθηκε το μοντέλο της συλλογικής διαχείρισης(κάποιοι τους βάπτισαν επτά πρόθυμους). Έγιναν μικροαλλαγές στο... εκδοτικό σχήμα. Δόθηκε η ευκαιρία στο ντόπιο πράμα (Γουσίδης). Ξαναματαξανάλλαξε ο εκδότης. Επανήλθαμε στη λύση της Αθήνας (Σμαΐλης), σε συνδυασμό με νέο μοντέλο συλλογικής διαχείρισης. Κι ήρθε, πλέον, η ώρα της νέας αλλαγής.
Τι άλλαξε; Πρώτα-πρώτα η γραμματοσειρά. Με νέα, που θυμίζει τα παλιά ΝΕΑ, έκανε νέα αρχή. Με πολλά τοπικά θέματα. Με έμφαση στη φωτογραφία. Με νέα πολιτική ρεπόρτερ τη Μαριάννα Πυργιώτη, από την Αθήνα.
Με την ειλικρινή μου ευχή, αυτήν τη φορά, ο στόχος να επιτευχθεί. Ειδικά στους εργαζόμενους, may the force be with you...

Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Ξανά στο Μαρινάκη ο Ε.Τ.;

Δημοσίευμα της ηλεκτρονικής οικονομικής εφημερίδας sofokleousin.gr, αναφέρει ότι ο Ελεύθερος Τύπος θα επανέλθει, πιθανότατα, στον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη(φωτογραφία). Το site επιακλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Μαρινάκης έχει καταθέσει την υψηλότερη οικονομική προσφορά "και αναμένεται ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης, ώστε η εφημερίδα να επανεκδοθεί κανονικά στα μέσα Σεπτεμβρίου".
Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες του sofokleousin, για τον «ΕΤ» έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από εκδοτικό συγκρότημα, ενώ συνολικά έχουν υποβληθεί 4 προτάσεις.
Επισημαίνεται ότι ο κ. Μαρινάκης ήταν επικεφαλής του επιχειρηματικού σχήματος που είχε αγοράσει την εφημερίδα από το Ιδρυμα Τύπου και εν μια νυκτί την μεταβίβασε -κατόπιν πολιτικών παρεμβάσεων και "υποδείξεων" - στην Γιάννα Αγγελοπούλου.
Ο εφοπλιστής έχει ήδη αποκτήσει αξιόλογη παρουσία στα media, συμμετέχοντας στον Sky με 25% και στο τηλεοπτικό εγχείρημα του Β. Ρέστη με το "ελληνικό MTV".
Να σημειωθεί πάντως ότι, σύμφωνα με μερίδα εργαζομένων, καμία προσφορά δεν έχει κατατεθεί, ακόμη, για την εφημερίδα.

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Απεργούν οι Ιταλοί δημοσιογράφοι

Την πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας που θα αρχίσει αύριο Πέμπτη στις 08:00 ώρα Ελλάδας αποφάσισαν σήμερα οι δημοσιογράφοι του μεγαλύτερου ιταλικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ansa, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προγραμματιζόμενες από τη διεύθυνση περικοπές θέσεων εργασίας.
«Οι νέες μειώσεις των θέσεων των δημοσιογράφων δεν θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης που αντιμετωπίζει η λειτουργία του πρακτορείου αλλά θα θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο το ρόλο, τον προυλαρισμό και την ποιότητα της πληροφορόρησης», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το συνδικάτο των εργαζομένων και διευκρινίζει ότι η απεργία θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 8 Αυγούστου την ίδια ώρα.

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Πρόγραμμα χρηματοδότησης για εβδομαδιαίες εφημερίδες

Πρόγραμμα χρηματοδότησης-ενίσχυσης, των εβδομαδιαίων εφημερίδων, για τη ψηφιοποίηση και ηλεκτρονικοποίηση των επιχειρηματικών λειτουργιών τους, εξήγγειλε η κυβέρνηση. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω του ΕΠΑΝ ΙΙ, και θα χρηματοδοτηθεί με 2 εκατομμύρια ευρώ.
Η πλήρης ανακοίνωση του αρμόδιου υπουγείου έχει ως εξής:


Σε συνέχεια των δύο προηγούμενων πρωτοβουλιών ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των Ημερήσιων και Εβδομαδιαίων Εφημερίδων της Περιφέρειας, «Ενίσχυση περιφερειακού Τύπου για Ηλεκτρονικοποίηση-Ψηφιοποίηση Επιχειρηματικών Λειτουργιών», (Ε.Π. ΕΠΑΝ Ι, υλοποίηση 2006-2008, συνολικό ύψος 7 εκατ. ευρώ, 315 επιχειρηματικά σχέδια) και μετά από σχετικό αίτημα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας – Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης προς το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει δρομολογηθεί πρόγραμμα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του Δεκαπενθήμερου και Μηνιαίου Τύπου.
Το νέο Πρόγραμμα έχει τίτλο «Ενίσχυση του Δεκαπενθήμερου και Μηνιαίου Τύπου για Ηλεκτρονικοποίηση-Ψηφιοποίηση Επιχειρηματικών Λειτουργιών». Θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Ε.Π. ΕΠΑΝ II και θα χρηματοδοτηθεί με το συνολικό ποσόν των 2 εκατ. ευρώ.
Το σχέδιο του Προγράμματος (Κανονισμός Υλοποίησης) τίθεται σε δημόσια διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2009 (πληροφορίες στο www.minpress.gr) προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι φορείς και ιδιώτες να καταθέσουν παρατηρήσεις, απόψεις και σχόλια επ΄ αυτού.
Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών πληροφορικής στην παραγωγή, ενημέρωση και επικοινωνία του Δεκαπενθήμερου και Μηνιαίου Τύπου, για την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των εφημερίδων αυτών και την αύξηση του αναγνωστικού κοινού τους. Η επίτευξη του στόχου αυτού θα γίνει με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των ευκαιριών που προσφέρει το Διαδίκτυο. Γενικότερα, με την παρακίνηση των επιχειρηματιών για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, καθώς επίσης και για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών επιχειρησιακών υποδομών τους.
Οι δράσεις αυτές, μαζί με άλλες παρόμοιας αναπτυξιακής στόχευσης, αποτελούν απόδειξη ότι η Πολιτεία αναγνωρίζει έμπρακτα την ιδιαίτερη σημασία του Τύπου στην ενημέρωση της αντίστοιχης κοινής γνώμης.

Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Πρώτο στις ειδήσεις το Mega

Διαβάζω στο Greek Media News On Line: Πρώτο και με διαφορά τερμάτισε και τον Ιούλιο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, το οποίο παρουσίασαν ο Νίκος Στραβελάκης και ο Αντώνης Λιάρος. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της AGB, τον προηγούμενο μήνα το δελτίο είχε μέσο όρο τηλεθέασης 23,7%, με δεύτερο το Star που σημείωσε 18%, ενώ από Δευτέρα έως Παρασκευή το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 24% έναντι 18,8% του Star, 17,2% του Alter, 15,6% του Alpha και 12,3% του ΑΝΤ1.
Αναλυτικά οι πίνακες (από το Ενημέρωση 24):
  1. MEGA ΓΕΓΟΝΟΤΑ Μ.Ο. 23,7%
  2. STAR ΕΙΔΗΣΕΙΣ Μ.Ο. 18%
  3. ALTER ΕΙΔΗΣΕΙΣ Μ.Ο. 16,4%
  4. ALPHA ΕΙΔΗΣΕΙΣ Μ.Ο. 14,8%
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΝΤ-1 Μ.Ο. 12,7%
  6. ΝΕΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Μ.Ο. 10,1%

και για το χρονικό διάστημα Δευτέρα ως Παρασκευή:
  1. MEGA ΓΕΓΟΝΟΤΑ Μ.Ο. 24%
  2. STAR ΕΙΔΗΣΕΙΣ Μ.Ο. 18,8%
  3. ALTER ΕΙΔΗΣΕΙΣ Μ.Ο. 17,2%
  4. ALPHA ΕΙΔΗΣΕΙΣ Μ.Ο. 15,6%
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΝΤ-1 Μ.Ο. 12,3%
  6. ΝΕΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Μ.Ο. 10,1%