Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Παραίτηση στη Μακεδονία

Παραιτήθηκε ο ένας από τους αρχισυντάκτες της Μακεδονίας, Ευκλείδης Καραγιαννίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δημοσιογράφος διαφώνησε με τους όρους της ανανέωσης της ειδικής σύμβασής του και αποχώρησε. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα επιστρέψει στον οικονομικό τύπο, από όπου προερχόταν.

Τηλεπαρουσιαστής θύμα τροχαίου

Θύμα τροχαίου έπεσε τηλεπαρουσιαστής, χωρίς ευτυχώς, να πάθει το παραμικρό ούτε ο ίδιος, ούτε η τηλεπαρουσιάστρια - συνεπιβάτιδά του. Ο λόγος για τον Νίκο Γουλιά, δημιουργό της πολύ επιτυχημένης cinemania, της ΕΤ3. Το τζιπ το οποίο οδηγούσε, σε κεντρικό δρόμο της Καλαμαριάς, χτυπήθηκε από άλλο Ι.Χ.που βγήκε από δρόμο με στοπ. Τόσο ο οδηγός όσο και η συνεπιβάτιδά του, αλλά κι ο οδηγός του άλλου αυτοκινήτου, δεν έπαθαν κάτι. Το τζιπ, όμως, έχει σοβαρές ζημιές, όπως και το Ι.Χ. του άλλου οδηγού.

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΣΡ καλεί ΣΚΑΪ για τη δημοσκόπηση

Στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης απολογείται το πρωί της Τρίτης,29 Σεπτεμβρίου 2009, ο ΣΚΑΪ, με βάση τη διάταξη περί απαγόρευσης δημοσκοπήσεων 15 ημέρες πριν από τις εκλογές. Αφορμή ανταπόκριση που μετέδωσε την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου η ελληνική υπηρεσία της DEUTSCHE WELLE, η οποία παρουσίασε δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας για τις εκλογές. Αναφερόταν στο προβάδισμα των σοσιαλιστών στην Ελλάδα, με βάση τις δημοσκοπήσεις 15 ημέρες πριν απο τις εκλογές και υπογράμμιζε την απαγόρευση δημοσίευσης δημοσκοπήσεων. Ο ΣΚΑΪ σε περίπτωση καταδίκης, δηλώνει ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Κυκλοφόρησε ο Δικέφαλος του Βορρά

Στο νέο "ΔΙΚΕΦΑΛΟ του ΒΟΡΡΑ", που κυκλοφορεί: Κριτική, άρθρα Γιώργου Κούδα, Στέλιου Γρηγοριάδη, Μιχάλη Βραζιλιάνου, Κώστα Πετρωτού, Πασχάλη Παπαδόπουλου και όλες οι λεπτομέρειες για τον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Ατρόμητο - Αφίσα ο Πάμπλο Κοντρέρας- Ακόμη, όλες οι ειδήσεις από όλα τα τμήματα του ΠΑΟΚ και μια μεγάλη προσφορά: 20 εισιτήρια δωρεάν για τον αγώνα ΠΑΟΚ-Ηρακλή.

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Ο κυριακάτικος Τύπος Θεσσαλονίκης

Με βασικό θέμα τις προετοιμασίες για τη μάχη της... πλατείας Αριστοτέλους, ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, κυκλοφόρησε, σήμερα, ο Τύπος Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το θέμα για το πώς και πού θα αποσύρει κάποιος το αυτοκίνητό του, αλλά και τα τελευταία νέα από το... διάστημα, καθώς οι επιστήμονες διατείνονται ότι βρήκαν νερό στη Σελήνη και πάγο στον Άρη!

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Νέο βιβλίο από τον Β. Πλάκα

Νέο βιβλίο έγραψε ο δημοσιογράφος Β. Πλάκας. Ο τίτλος του "Οι Αγωνίες της Μέσης Πολιτείας" (εκδόσεις Μπαρμπουνάκη), το οποίο παρουσιάζει στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου 2009, στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ(Μοργκεντάου 1).

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Επιστολή εργαζομένων στη ΔΕΠΘΕ

Επιστολή προς το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ έστειλαν το μέλος του συμβουλίου Π. Χανός, οι εργασιακές εκπρόσωποι στην Δημοτική Τηλεόραση κι ο εκπρόσωπος εργαζομένων στη ΔΕΠΘΕ. Ζητούν συνάντηση με τους βουλευτές όλων των κομμάτων για το πρόβλημα με τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης. Η επιστολή τους έχει ως εξής:
Προς τα μέλη του δ.σ.
της ΕΣΗΕΜΘ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με αφορμή τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που σηματοδότησαν οι πρόωρες εκλογές απευθύνουμε αυτή την επιστολή προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης μας προσδοκώντας και ελπίζοντας να συναισθανθείτε τον προβληματισμό, την ανησυχία και την αγωνία μας, αλλά κυρίως να στηρίξετε και να προωθήσετε τις προτάσεις μας σχετικά με την υπόθεση των δημοτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Είναι γνωστό και θα πρέπει να το σημειώσουμε ότι η υπόθεση βρισκόταν σε καλό δρόμο μετά την σύνταξη πρότασης για τη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος στην οποία είχαν καταλήξει από κοινού η ΚΕΔΚΕ και οι δημοσιογραφικές ενώσεις, αλλά και μετά τις υπουργικές δεσμεύσεις για την αίσια έκβαση του θέματος.
Δυστυχώς και ενώ ελπίζαμε ότι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των αρμόδιων υπουργών θα γινόταν έγκαιρα η προώθηση της συγκεκριμένης ρύθμισης προκειμένου να ψηφιστεί στη Βουλή, η αιφνίδια προκήρυξη εκλογών στις 4 Οκτωβρίου, έθεσε εν αμφιβόλω τη διαδικασία που είχε δρομολογηθεί.
Όπως αντιλαμβάνεστε έτσι όπως διαμορφώθηκαν τα πράγματα υπάρχει έντονη ανησυχία και προβληματισμός στους 200 και πλέον εργαζόμενους –εκ των οποίων δεκάδες είναι δημοσιογράφοι και μέλη της ΕΣΗΕΜΘ- στα δημοτικά μέσα ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εύλογα αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον.
Επειδή θεωρούμε την ύπαρξη των δημοτικών ΜΜΕ εξαιρετικά χρήσιμη, κοινωφελή, ευεργετική και αυτονόητη για την τοπική κοινωνία και την ενημέρωση, σημειώνοντας ότι ιδιαίτερα για την πόλη μας έχει και μια επιπρόσθετη εθνική σημασία, ζητούμε από την Ένωση μας να μεσολαβήσει, ώστε όλα τα πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν προεκλογικά ότι θα συναινέσουν –μετεκλογικά- στη λύση του προβλήματος.
Τονίζουμε ότι για όλους εμάς, τόσο η Δημοτική Τηλεόραση, όσο και το Δημοτικό Ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης αποτελούν ιστορικά σύμβολα και ορόσημα στο χώρο της περιφερειακής ενημέρωσης τα οποία η ΕΣΗΕΜΘ οφείλει και πρέπει με όλες της, τις δυνάμεις να υπερασπισθεί. Τονίζουμε επίσης ότι η επίλυση του ζητήματος πρέπει να προϋποθέτει την απρόσκοπτη λειτουργία τους και την διασφάλιση των εργαζομένων, όπως προέβλεπε η νομοθετική ρύθμιση στην οποία είχαν καταλήξει από κοινού η ΚΕΔΚΕ και οι δημοσιογραφικές ενώσεις.
Για τους παραπάνω λόγους η δέσμευση των πολιτικών κομμάτων για την επίλυση του ζητήματος έχει επείγουσα και καθοριστική σημασία και πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει με την παρέμβαση του κορυφαίου δημοσιογραφικού συνδικαλιστικού μας οργάνου, τη μεσολάβηση του οποίου ζητούμε με αυτή την επιστολή.
Συγκεκριμένα προτείνουμε με πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΜΘ να προσκληθούν την ερχόμενη Πέμπτη 1 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ (μεσολαβεί αρκετός χρόνος προκειμένου να υπάρξει συντονισμός και να αποσταλούν οι σχετικές προσκλήσεις) όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας από όλα τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, αλλά και να δεσμευθούν ότι σε κάθε περίπτωση θα στηρίξουν τη λύση που προτείνουν από κοινού για το ζήτημα, η ΚΕΔΚΕ και οι δημοσιογραφικές ενώσεις. Ζητούμε επίσης, κατανοώντας το βαρύ προεκλογικό πρόγραμμα των υποψηφίων βουλευτών, εφόσον ορισμένοι εξ αυτών δεν καταφέρουν να παραβρεθούν στη συνάντηση, να αποστείλουν εγγράφως στην ΕΣΗΕΜ-Θ τη θέση τους, με την υπογραφή τους, εφόσον συμφωνούν με τις θέσεις των εργαζομένων για τη βιωσιμότητα και την απρόσκοπτη λειτουργία της δημοτικής τηλεόρασης (TV100) και των δημοτικών ραδιοφώνων της Θεσσαλονίκης.
Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι η πολιτική συναίνεση θα ήταν πολύτιμο εργαλείο για τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, καθώς είναι προφανές ότι ο χρόνος πιέζει πλέον ασφυκτικά και ότι το εφιαλτικό σενάριο του «λουκέτου» στα δημοτικά ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης και το ενδεχόμενο να μείνουν στο δρόμο περισσότερες από 200 οικογένειες εργαζομένων, αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα» για το χώρο της ενημέρωσης, αλλά και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα.

Με εκτίμηση
Παναγιώτης Χανός
Μέλος Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜΘ

Βιβή Ανδρίτσου
Εργασιακή Εκπρόσωπος
Μαρία Αναγνωστίδου
Εργασιακή Εκπρόσωπος

Γιώργος Σαράντος
Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΠΘΕ

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ (για τις απολύσεις στο Ράδιο Θεσσαλονίκη;)

Εκδόθηκε ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ για τις τρεις απολύσεις στο Ράδιο Θεσσαλονίκη. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης εκφράζει την ανησυχία του για τον περιορισμό των δημοσιογραφικών θέσεων εργασίας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, έναν κατεξοχήν ειδησεογραφικό ραδιοφωνικό σταθμό.
Η απομάκρυνση τριών δημοσιογράφων, για την οποία η εργοδοσία επικαλείται την οικονομική κρίση, δεν μπορεί παρά να πλήττει τον χαρακτήρα του σταθμού και να περιορίζει στοιχεία λειτουργίας που παγίως αποτελούν επιδίωξη της ΕΣΗΕΜ-Θ και κριτήριο στήριξης των προσπαθειών στον χώρο της Ενημέρωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, μετά και τη συνέλευση εργαζομένων του σταθμού, συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο της εργοδοσίας του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Ζήτησε να αναπληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι κενές θέσεις εργασίας δημοσιογράφων και να ενισχυθεί με κάθε εφικτό τρόπο το χαρακτηριστικό γνώρισμα του συγκεκριμένου Μέσου: το ενημερωτικό πρόγραμμά του.
Παράλληλα, το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ εντείνει τις προσπάθειές του για διασφάλιση των θέσεων εργασίας: πέρα από την πρόταση σχεδίου νόμου που προωθεί για ελάχιστο αριθμό εργαζομένων στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ ανά περιοχή σε πανελλαδικό επίπεδο, προγραμματίζει σειρά επαφών με τους διευθυντές των εν λόγω Μέσων στην Αθήνα.

Συνάδελφοι του δ.σ. επιτρέψτε μου ένα μικρό σχόλιο: Δε θα ήταν καλύτερα, στην ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΜ-Θ, ο τίτλος της ανακοίνωσης να είναι "Διαμαρτυρία της ΕΣΗΕΜ-Θ για τις απολύσεις στο Ράδιο Θεσσαλονίκη" κι όχι "Ιδιωτικοί Ραδιοτηλεοπτικοί Σταθμοί και Ενημέρωση"; Και το λέω αυτό διότι, ως κάποιος που "ψιλοθήτευσε" στην ύλη, γνωρίζω πως ο τίτλος "τραβά" τον αναγνώστη, ή "θάβει" το κείμενο. Θενκς.

Παλεύει το Ράδιο Θεσσαλονίκη

Παλεύει να κλείσει χωρίς ζημιές το Ράδιο Θεσσαλονίκη - το πρώτο σε ακροαματικότητα ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης - σύμφωνα με όσα είπε, χθες, στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, ο ιδιοκτήτης του, Στ. Διαμαντόπουλος.
Ο κ. Διαμαντόπουλος είχε κληθεί στη συνεδρίαση για το θέμα των τριών απολύσεων δημοσιογράφων, από το σταθμό. Υποστήριξε ότι οι απολύσεις ήταν δύο κι όχι τρεις (όπως είπε ο συνάδελφος από την Αθήνα αναγκάστηκε να αποχωρήσει επειδή η ιδιοκτησία ήθελε να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη και να δουλεύει από εδώ για το ραδιόφωνο) κι ότι η προεκλογική περίοδος επηρέασε αρνητικά τα έσοδα του σταθμού. Πάντως χαρακτήρισε "λάθος" τις περικοπές.
Από τους συμβούλους, ο Γ. Αδάμ χαρακτήρισε "παράνομες" τις απολύσεις επειδή "έγιναν κατά τη διάρκεια της άδειας των συναδέλφων", ενώ ο Δ. Ντόζης επεσήμανε στο αφεντικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη ότι η Ένωση δεν έβγαλε ανακοίνωση με την οποία να καταδικάζει τις απολύσεις, "για να μην προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία του".
Προσωπικά περιμένω να φιλοξενήσω στο site την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ. Καλώς ή κακώς, είχαμε τρεις απολύσεις -που ήταν ΚΑΡΑ-παράνομες (κι αυτό είναι ΚΑΡΑ-τσεκαρισμένο), αφού έγιναν κατά τη διάρκεια αδειών. Εξάλλου, συνδικαλιστικό σωματείο είναι, πρωτίστως, η Ένωση και συνδικαλιστικοί, πρωτίστως, οι αγώνες της. Αν δεν αντιδρά (έστω με ανακοίνωση) σε απολύσεις, τι της μένει να κάνει;

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Κυριακάτικος Τύπος Θεσσαλονίκης


Με κύριο θέμα τις ικανότητες που αυξάνει το... tetris, κυκλοφόρησε το κυριακάτικο φύλλο του Τύπου Θεσσαλονίκης. Αν και το πλέον ενδιαφέρον θέμα είναι αυτό με τους ποδηλατόδρομους, δύο μέρες πριν την παγκόσμια ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, η επιστημονική αποκάλυψη ότι το να παίζεις tetris βελτιώνει τη σκέψη... νίκησε (το θετικό θέμα κέρδισε το ... αρνητικό). Πολύ καλό και το θέμα για την επέτειο του θανάτου του Τζίμι Χέντριξ, αλλά και ο οδηγός για την Κυριακή των εκλογών. Ενδιαφέρον και το θέμα για τον πιο βροχερό Σεπτέμβριο εδώ και δεκαετίες.

Ξέχασαν το θέμα!

Μυστηριώδεις παραμένουν οι λόγοι που οδήγησαν "συναδέλφους" δημοσιογράφους στο να αναδείξουν, σε πρώτο θέμα, αυτό του... Πρώτου Θέματος. Όχι επειδή δημιουργεί προσδοκίες. Αλλά επειδή, απλούστατα...το συγκεκριμένο θέμα... δεν υπάρχει στις εσωτερικές σελίδες! Λέτε να ξέχασαν να το βάλουν; Θα απολυθεί κάποιος για το λάθος; Ή δεν είναι λάθος; Μήπως είναι πληρωμένη διαφήμιση; Τι από όλα συμβαίνει;

Ζητούν εργασιακή συνέλευση

Με επιστολή τους, προς το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, οι εργαζόμενοι στη Μακεδονία, ζητούν εργασιακή συνέλευση. Παραθέτω, χωρίς σχολιασμό, την επιστολή:
ΠΡΟΣ Δ.Σ. ΕΣΗΕΜΘ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Εμείς οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας Μακεδονία, που εργαζόμενοι τουλάχιστον δέκα χρόνια στην εκδότρια εταιρεία, το τελευταίο διάστημα έχουμε ξεπεράσει τα όρια της ανοχής που δείξαμε απέναντι σε ενέργειες και συμπεριφορές της διοίκησης και σας γνωστοποιούμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον εργασιακό μας χώρο, για περεταίρω δικές σας ενέργειες.
Με την ανάληψη της νέας διευθυντικής ομάδας, βιώνουμε καταστάσεις πρωτόγνωρες στους περισσότερους από εμάς, που πιστεύουμε ότι είναι κατευθυνόμενες από την εργοδοσία, διότι σε άλλη περίπτωση, δεν τιμούν τους συναδέλφους που ανέλαβαν υπεύθυνες θέσεις.
Έχουμε αποδείξει στα τόσα χρόνια εργασίας μας ότι στηρίζουμε την εργασία μας, κάνουμε όλες τις λογικές υποχωρήσεις, δείχνουμε ανεκτικότητα και συμμετέχουμε σε κάθε προσπάθεια εξόδου της εφημερίδας από οικονομικές κρίσεις.
Δεν διεκδικούμε ευχαριστίες και παρακλήσεις. Κάνουμε τη δουλειά μας και ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας.
Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.
Η διάθεση της διοίκησης και της διευθυντικής ομάδας φάνηκε από την πρώτη ημέρα, όταν αντιμετώπισε “εκδικητικά” τους συντάκτες, καταργώντας τις ειδικότητες τους, ενοποιώντας τα τμήματα και απαιτώντας παρουσία στην πρωινή σύσκεψη, ασχέτως κωλύματος, γεγονός που δεν συμβαίνει ούτε στην πρωινή στρατιωτική αναφορά.
ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ – ΥΠΕΡΕΡΓΑΣΙΑ.
Με την μετακίνηση 22 συναδέλφων στην “Θεσσαλονίκη” μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των εργαζομένων. Εκτός αυτού, έγιναν εσωτερικές μετακινήσεις που αποδυνάμωσαν επιπλέον τα τμήματα. Την ίδια ώρα, η διοίκηση αποφάσισε να αυξήσει τις σελίδες του ρεπορτάζ, γεγονός που βρίσκει σύμφωνους τους συντάκτες. Καμία επιχείρηση, ωστόσο, όταν ρίχνει βάρος σ’ ένα αντικείμενο δεν μειώνει παράλληλα το προσωπικό, κάτι που έγινε στην Μακεδονία.
Αποτέλεσμα είναι να απαιτείται από τους συντάκτες να προτείνουν τρία ή τέσσερα ή πέντε θέματα ημερησίως, συν τα Κυριακάτικα. Οι συντάκτες εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς και να υπερβαίνουν σχεδόν καθημερινά το προβλεπόμενο ωράριο εργασίας.
Τα ρεπορτάζ, όπως είναι εύλογο, δεν μπορεί να έχουν ποιότητα (τέσσερα θέματα σε μια ημέρα για έναν συντάκτη) και ενδιαφέρουσα θεματολογία. Στην διάθεση σας φύλλα εφημερίδας με υπογραφές συντακτών σε 3-4 θέματα.
ΟΙ συντάκτες πρέπει να ασχολούνται με πολλά θέματα, να αναλώνουν το χρόνο τους στην εφημερίδα, σαν κάποιος να θέλει να τους εκδικηθεί, άσχετα εάν αυτά δημοσιευτούν την επομένη ημέρα!
Δεν δεχόμαστε την απάντηση των συναδέλφων που βρίσκονται στη διοίκηση, ότι οι ίδιοι είναι 12 και 14 ώρες στην δουλειά. Εάν δεν έχουν κάνει συμφωνία να αμείβονται περισσότερο, τότε καταστρατηγούν βασικούς κανόνες της δεοντολογίας, σε βάρος δε συναδέλφων και παρακαλούμε να ελεγχθεί αυτό το ζήτημα.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ – ΕΜΠΛΟΚΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ.
Η διοίκηση κατήργησε τις ειδικότητες των συντακτών, που είχαν για πολλά χρόνια. Οι συντάκτες έχασαν την επαφή με τις πηγές τους ενώ όποιος αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας θέμα με το οποίο δεν είχε ασχοληθεί, πρέπει να αναζητήσει εκ νέου πηγές ή να απευθυνθεί στον μέχρι χθες ειδικευμένο συντάκτη για να τον βοηθήσει.
Ένας συντάκτης μπορεί να ασχοληθεί την μία ημέρα με επαρχιακό, την επομένη με δημοτικό, την μεθεπόμενη με ΥΠΕΧΩΔΕ ή και τα τρία αντικείμενα μαζί την ίδια ημέρα, όταν οι ειδικευμένοι συντάκτες σε αυτά τα θέματα θα ασχολούνται με πολιτιστικό, κοινωνικό ή ό,τι άλλο “βρεθεί μπροστά τους”.
Παραδείγματα θα περιγραφούν προφορικά από τον καθένα που υπογράφει.
Η διοίκηση φαίνεται να μην σέβεται ούτε τον διαχωρισμό εξωτερικού – εσωτερικού συντάκτη. Επιχειρήθηκε η βλαπτική μεταβολή συντακτών, με μετακίνηση τους σε θέση εσωτερικού συντάκτη, ενώ ήταν εξωτερικοί συντάκτες. (παραδείγματα θα αναφερθούν).
Έχουν γίνει αλλαγές ωραρίων, χωρίς προηγούμενη συζήτηση με τους συντάκτες, όπως και αλλαγές θέσεων.
ΑΠΑΞΙΩΣΗ.
Οι συντάκτες της Μακεδονίας, που, όπως προαναφέρθηκε έχουν τουλάχιστον δέκα χρόνια στην εφημερίδα και οι περισσότεροι έχουν διπλάσιο χρόνο προϋπηρεσίας στο χώρο και ηλικία που ξεπερνά την “δεύτερη εφηβεία” αντιμετωπίζονται σαν σχολιαρόπαιδα του δημοτικού (ούτε καν σχολής δημοσιογραφίας) κι ενίοτε σαν “αλητόπαιδα” που δήθεν δεν έχουν ιδέα από δημοσιογραφία. Η πρωινή σύσκεψη μετατρέπεται σε μάθημα νηπιαγωγείου, γεγονός που φαντάζει μεν αστείο (ίσως γελοίο) αλλά έχει επίπτωση στην ψυχολογία των δημοσιογράφων, οι οποίοι, για να μην χαλάσει το κλίμα και να συνεχίζουν να προσφέρουν στην στήριξη της εφημερίδας, δεν αντιδρούν άμεσα.
ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! ΦΘΑΝΕΙ Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ
Η διοίκηση επέβαλε σε συντάκτες, εκτός από την δημοσιογραφική εργασία, να εκτελέσουν και έργο φωτογράφου, βγάζοντας φωτογραφίες με μηχανές της εφημερίδας. Συντάκτρια εστάλη να φωτογραφίσει “κεφαλάκια” με απαξιωτικό τρόπο. Εάν δεν είναι παράβαση της επαγγελματικής δεοντολογίας αυτή η ενέργεια, τουλάχιστον θα πληρωθούν οι συντάκτες και ως φωτογράφοι;
ΕΚΔΙΚΗΣΗ
Οι συντάκτες της Μακεδονίας, αισθάνθηκαν από την πρώτη στιγμή της νέας διοίκησης, σα να θέλουν να τους εκδικηθούν για κάτι που δεν γνωρίζουν. Επιχειρούνται να κοπούν νόμιμες άδειες, να μετακινηθούν συνάδελφοι σε θέσεις υποβάθμισης, να εργάζονται ασκόπως περισσότερο.
Επιδόματα δεν δίνονται σε κάποιους που τα δικαιούνται.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΘΥΜΟΙ
Γνωρίζουν όλοι ότι είμαστε πρόθυμοι, όχι να εφαρμόσουμε τα εξοντωτικά για τους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις σχέδια της εργοδοσίας, αλλά για να αναπτυχθεί η ιστορική εφημερίδα και να καταλάβει την αρμόζουσα για το όνομα της θέση στην αγορά. Έχουμε διάθεση να δείξουμε ανοχή στις οικονομικές δυσκολίες και να προσφέρουμε τα μέγιστα.
Δεν επιτρέπουμε όμως την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μας, ούτε την προσβολή της αξιοπρέπειας μας.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Ζητούμε τη σύγκληση εργασιακής συνέλευσης για να αναφέρουμε συγκεκριμένα παραδείγματα, να αναφερθούμε και σε ενέργειες που δεν περιγράφηκαν στο παρόν κείμενο και να αναζητήσουμε λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
Ζητούμε τον έλεγχο των συναδέλφων που πιθανών έχουν υποπέσει σε καταστατικές παραβάσεις.
Ζητούμε ομαλές εργασιακές σχέσεις και συνθήκες για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε την εργασία μας, απρόσκοπτα.

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Το πρωτοσέλιδο του Τύπου Θεσσαλονίκης


Με ένα πρωτότυπο θέμα, για την οικονομική κρίση στην... Τσάινα Τάουν της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού, κυκλοφόρησε, σήμερα, ο Τύπος Θεσσαλονίκης. Μπορείτε, ακόμα, να διαβάσετε... το παρασκήνιο της νίκης της Εθνικής μας ομάδας μπάσκετ, τι έγινε, χθες, σε ΑΠΘ και ΑΤΕΙ, με τις συμπλοκές μεταξύ νεαρών, την κοινή δράση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τα ΤΕΙ Λάρισας και τη νομαρχία για τα τρόφιμα με αντικαρκινική δράση και όλη την επικαιρότητα.

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Νέα εφημερίδα στην Ιταλία

Μία νέα εφημερίδα, η Il Fatto (To Γεγονός),που θα είναι ανεξάρτητη από κάθε πολιτική η οικονομική εξουσία, πρόκειται να κυκλοφορήσει την άλλη εβδομάδα στην Ιταλία, ανακοίνωσαν σήμερα οι εκδότες της.
«Η Il Fatto θα είναι ταυτόχρονα μία εφημερίδα και μία αντίδραση από την πλευρά μίας ομάδας δημοσιογράφων που πιστεύει στην ελευθερία του τύπου»,δήλωσε ο διευθυντής της Αντόνιο Παντελάρο κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε από την Ένωση Ξένου Τύπου στη Ρώμη.
Η εφημερίδα, που θα έχει 16 έγχρωμες σελίδες και θα κυκλοφορεί τις έξι από τις επτά ημέρες της εβδομάδας θα τιμάται 1,20 ευρώ και δεν θα έχει «καμία δημόσια οικονομική υποστήριξη», είπε ο ίδιος. Ο κεφάλαιό της των 600.000 ευρώ κατανέμεται κατά 70% μεταξύ επιχειρηματιών και κατά 30% μεταξύ δημοσιογράφων.
Η εφημερίδα που αναμένεται να κυκλοφορήσει την Τετάρτη θα είναι διαθέσιμη και στο Ιnternet.

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Η εφημερίδα των Ηρακλειδέων

Αφιερωμένο στην απόφαση της ΠΑΕ να μην πάρει εισιτήρια για το ντέρμπι με την ΑΕΚ, ήταν το τελευταίο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας των φίλων του Ηρακλή. Εν αναμονή του επόμενου φύλλου...

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Φτάνει πια!

Με το Ευρωμπάσκετ επανήλθε, στις οθόνες μας, η άκρατη αμερικανολογία. Και, μάλιστα, με λάθος μετάφραση. Ακούσαμε πάλι, καμιά εικοσαριά φορές σε κάθε αγώνα, για το "ζωγραφιστό", τη "γραμμή της φιλανθρωπίας", τα "σκουπίδια" που μαζεύει ο ψηλός. Αφορμή γι αυτό το μικρό δημοσίευμα ήταν το υπέροχο "ταΐζει τον ψηλό", που ακούσαμε κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Γερμανία...
Κάποιος πρέπει να πει σε όλους αυτούς τους σχολιαστές αγώνων μπάσκετ, ότι οι ιδιωματισμοί είναι διαφορετικοί σε κάθε χώρα και μεταφράζονται με ιδιωματισμό, γιατί αυτούσιοι δε σημαίνουν το παραμικρό, για μια άλλη χώρα. Έτσι το "ζωγραφιστό", θέλοντας και μη, παραμένει "ρακέτα", όπως το λέγαμε παλιά. Στο κάτω-κάτω της γραφής, το "ζωγραφιστό" των αμερικανών, μεταφράζεται, επί λέξει, ως "μπογιά", που δε λέει τίποτα σε ΄μας, αλλά για τους αμερικανούς είναι, απλά, το σημείο κάτω από τη μπασκέτα όπου το παρκέ έχει διαφορετικό χρώμα από το υπόλοιπο, για να διευκολύνεται ο διαιτητής.
Όσο για την περίφημη "γραμμή της φιλανθρωπίας", όσο και να προσπαθούν όλοι αυτοί οι δολοφόνοι της ελληνικής, δε σημαίνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα στα ελληνικά. Όπως και το περίφημο "ταΐζει τον ψηλό", που ακούσαμε χθες. Αν και αναφερόταν στον Σχορτσιανίτη...
Φάγαμε, χωρίς να χωνέψουμε, το "έρχεται σαν τρέιλερ" και το "είναι ζεστός" (ας βάλει θερμόμετρο, γιατί σούρνεται και μια Νέα Γρίπη).
Με τη λογική των άξιων συναδέλφων, στην περίπτωση που μεταδίδαμε ποδόσφαιρο, θα έπρεπε να πούμε για τον ταχύ πλάγιο μέσο που τρέχει προς την αντίπαλη εστία ότι "τρέχει κάτω από το φτερό". Κι όχι ότι η ομάδα αναπτύσσεται από τα άκρα. Και, σκεφτείτε, τον αντίστοιχο Άγγλο σχολιαστή αγώνων ποδοσφαίρου, να μεταφράζει στα αγγλικά την έκφραση "αυτός ο παίκτης αρέσκεται να παίζει στον ασβέστη". Σε αυτήν την περίπτωση, πράγματι ο πολυέλαιος θα μεταφραζόταν ως muchoil και όταν θα θέλαμε να πούμε ότι "πάγωσαν οι λίμνες" θα λέγαμε, ως ομογενείς εξ Αυστραλίας "τα λέκια φρίζιασαν".
Άντε γεια!

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Τελείωσε η πώληση του Ελεύθερου Τύπου

Διαβάζω στο site της Καθημερινής: Επισημοποιήθηκε, σήμερα, με σχετική ανακοίνωση από την πλευρά της οικογένειας Αγγελόπουλου, η πώληση των τίτλων των εφημερίδων «Ελεύθερος Τύπος» κι «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», καθώς και του portal e.tipos.com, που περιήλθαν στην κυριότητά των κ.κ. Αλ. Σκαναβή – Δ. Μπενέκου. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωση έχει ως εξής:
“Ολοκληρώθηκε η διαδικασία πώλησης των τίτλων των εφημερίδων Ελεύθερος Τύπος, Τύπος της Κυριακής και της διαδικτυακής πύλης e-tipos.com καθώς και του ραδιοσταθμού City 99,5.
Σύμφωνα με τη δημόσια δέσμευση του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου, της 29ης Ιουνίου 2009, το σύνολο των εσόδων από την πώληση θα διανεμηθεί σε όλους τους πρώην εργαζομένους σε αυτά τα μέσα επικοινωνίας, πέραν των αποζημιώσεων που έχουν ήδη λάβει.
Ο εκκαθαριστής καλεί όλους τους πρώην (μέχρι την 19/06/2009) εργαζομένους του Ε.Τ., του ΕτΚ, του e-tipos.com και του ραδιοσταθμού City 99,5 να επικοινωνήσουν με το γραφείο του προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία καταβολής του ποσού που τους αναλογεί.
Η επικοινωνία με το διαχειριστή Χ. Μπιλλίνη μπορεί να γίνεται από την επόμενη εβδομάδα και η διανομή θα γίνει με αλφαβητική σειρά. Σημειώνεται ότι το ποσό θα μοιραστούν όλοι οι εργαζόμενοι του ομίλου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρέμειναν και εργάζονται σήμερα στο City 99,5».

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Συμβουλές της ΕΣΗΕΜ-Θ προς δημοσιογράφους

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, με αφορμή φαινόμενα μονομερούς ενημέρωσης, υπενθυμίζει στους συναδέλφους ότι η ευαισθησία όλων μας έναντι ζητημάτων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας πρέπει να είναι ιδιαιτέρως αυξημένη κατά τη διάρκεια προεκλογικών περιόδων. Αντιστοίχως αυξημένη θα είναι και η αυστηρότητα του Διοικητικού Συμβουλίου για κάθε διαπιστωμένη περίπτωση δεοντολογικών παραβάσεων.
Ταυτόχρονα το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ τονίζει σε όλους όσοι επικαλούνται αντιδεοντολογικές ενέργειες δημοσιογράφων ότι κάθε παρόμοια διαμαρτυρία αποκτά υπόσταση και βάρος όταν απευθύνεται στα αρμόδια όργανα, εν προκειμένω στην Ένωση Συντακτών, και όχι όταν απλώς αναπαράγεται με σκοπό την πρόσκαιρη δημοσιότητα ή την πολιτική εκμετάλλευση».

Το πρωτοσέλιδο του Τύπου Θεσσαλονίκης

Με μια δημοσκόπηση διαφορετική από τις άλλες κυκλοφόρησε, σήμερα, ο Τύπος Θεσσαλονίκης. Παρουσιάζει τα μέχρι τώρα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης που "τρέχει" στο Ίντερνετ και συγκεκριμμένα στο facebook. Στην έντυπη έκδοση θα βρείτε, ακόμη, ρεπορτάζ από το 24ωρο του Χοσέ Καρέρας στη Θεσσαλονίκη και όλες τις εξελίξεις από το θέμα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ, στη Σίνδο. Ακόμη, την επιστολή του Άκη Τσοχατζόπουλου με την οποία ανακοινώνει ότι δε θα είναι υποψήφιος και τα ονόματα των γυναικών που θα περιλαμβάνονται στο ψηφοδέλτιο της Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας.

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Μια επιταγή δε λύνει τα προβλήματα

Καλοοδεχούμενη, δε λέω, η επιταγή των 10.000 ευρώ, που παρέδωσε στη διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και με την οποία αποφάσισε να ενισχύσει τους ανέργους δημοσιογράφους το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όμως με 10.000 ευρώ τα προβλήματα του κλάδου δε φεύγουν.
Κινδυνεύοντας να με κατηγορήσουν ότι μου χάριζαν (ως κλάδο) γάιδαρο κι εγώ τον κοίταζα στα δόντια, θα πω ότι αυτή η ιστορία μου θυμίζει χορήγηση ασπιρίνης για τον καρκίνο. Γιατί, απλούστατα, η Ένωση έπρεπε να έχει δρομολογήσει τρόπους άσκησης πίεσης και να έχει προτείνει λύσεις στα προβλήματα. Αντ' αυτού, έβλεπε το τρένο να ΄ρχεται, ελπίζοντας ότι θα προσπεράσει, μη γνωρίζοντας ότι πατούσε πάνω στις γραμμές.
Χρόνια τώρα οι συνάδελφοι των ραδιοφωνικών σταθμών εργάζονταν σε ένα θολό εργασιακό περιβάλλον. Από το 1990... Αναγνώριζαν τα δεδουλευμένα μόνο με αγωγές, όταν απολύονταν. Χρόνια τώρα, οι ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών, προσπαθούν να περάσουν την ιδέα ότι "ραδιόφωνο ίσον μουσική". Δεν τα κατάφεραν. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν δραματικά τα ποσοστά τους, στους πίνακες ακροαματικότητας. Η δικαιολογία ότι "μεγάλωσε ο αριθμός αυτών που τρώει από την πίτα" είναι γελοία.
Χρόνια τώρα οι συνάδελφοι των ηλεκτρονικών μέσων, εργάζονται χωρίς να γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Ιστοσελίδες ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια -και τα blog υποτίθεται ότι απειλούν την ενημέρωση, ενώ στην πραγματικότητα δίνουν την καλύτερη δικαιολογία στους ιδιοκτήτες των site να λένε ότι "δεν μπορώ να έχω κέρδη όταν ο ανταγωνιστής παρέχει υπηρεσίες δωρεάν". Ψέμα. Το Blog είναι το κέφι κάποιου και παρέχει πληροφορία ελεύθερα -αλλά και χωρίς τη δυνατότητα διασταύρωσης. Το κοινό το ξέρει. Τα διαβάζει, αλλά όταν θέλει να μάθει κάτι σίγουρα, στρέφεται στην επίσημη ενημέρωση. Ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.
Οι συνάδελφοι των γραφείων ανταπόκρισης των τηλεοπτικών σταθμών βλέπουν το αντικείμενο εργασίας τους να συρρικνώνεται. Τις θέσεις εργασίας να μειώνονται. Το προσωπικό δεν αναπληρώνεται. Κι αυτό έχει αρχίσει από το 1995. Παρόμοια η κατάσταση και στα γραφεία ανταπόκρισης των εφημερίδων. Ακόμη και οι πρώτες σε κυκλοφορία συρρικνώνουν τα γραφεία τους. Τα αφήνουν ακέφαλα. Ή διορίζουν προϊσταμένους χωρίς αντικείμενο... "Κάνω το διευθυντή" ήταν η πιο συνηθισμένη ατάκα κάποιου, κάποτε.
Στις τοπικές εφημερίδες η κατάσταση είναι ίδια εδώ και μία δεκαετία. Τίποτα δεν αλλάζει. Μόνον τα πρόσωπα. Κάποιοι πληρώνονται Κυριακάτικα αντί 10 ευρώ. Κάποιοι δεν τα πληρώνονται καθόλου. Οι πρώτοι λένε "πάλι καλά. Θα μπορούσαμε να είμαστε στη θέση των δεύτερων". Οι δεύτεροι λένε: "Και τι να κάνω";
Στη δημοτική τηλεόραση και το δημοτικό ραδιόφωνο περιμένουν την τροπολογία που θα τους επιτρέπει να συνεχίσουν να ζουν μετά τις 31/12. Θα την υποβάλει η επόμενη κυβέρνηση -όποια κι αν είναι αυτή.
Στην κρατική τηλεόραση και το κρατικό ραδιόφωνο δεν ξέρουν τι να κάνουν με το θέμα των συμβασιούχων δεύτερης γενιάς. Τους προσλαμβάνουν με δυο συνεχόμενες συμβάσεις κι έπειτα πρέπει να τους αλλάξουν αντικείμενο. Τους τοποθετούν, όμως, στις ίδιες θέσεις, αφού "οι ανάγκες της υπηρεσίας" είναι πολλές. Το διάταγμα Παυλόπουλου ήταν μια κάποια λύση για τους πολλούς. Και για τους λίγους -κι απαραίτητους;
Θα με πουν, πάλι, μηδενιστή. Ότι κατηγορώ την Ένωση πως "δεν έχει κάνει τίποτα". Λάθος. Κατηγορώ την Ένωση ότι "μπορούσε να κάνει περισσότερα. Κι ό,τι έκανε, μπορούσε να το κάνει καλύτερα".
Το Εθνικό Πρακτορείο(ΑΠΕ-ΜΠΕ) φέτος, αποφασίστηκε να μην έχει παρουσία στην 74η ΔΕΘ με τη δημιουργία περιπτέρου, και το ποσό που εξοικονομείται από αυτό, να δοθεί για την ενίσχυση των ανέργων δημοσιογράφων της Θεσσαλονίκης. «Χαίρομαι που η θητεία μου κλείνει με αυτήν την κίνηση συμβολικού αλλά και ουσιαστικού χαρακτήρα, ενισχύοντας τον δημοσιογραφικό κλάδο που δεν έμεινε ανεπηρέαστος από την οικονομική κρίση», δήλωσε ο κ.Γκιουλέκας. Χαιρόμαστε κι εμείς. Θα χαιρόμασταν, πάντως, περισσότερο, αν δεν είχαμε φθάσει σ αυτήν την κατάσταση.

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΟΕΣΥ κατά Παναγόπουλου

Απόπειρα «του διορισμένου Προέδρου της ΕΡΤ να υπονομεύσει θεσμικές κατακτήσεις των εργαζόμενων και να καταργήσει στην πράξη τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας» καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών ΠΟΕΣΥ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «η διοίκηση της ΕΡΤ και ο Πρόεδρός της ξεπέρασαν κάθε όριο». «Αφού επιτέθηκαν στη νόμιμη διοίκηση της ΠΟΣΠΕΡΤ αρνήθηκαν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων έφτασαν να αμφισβητήσουν ακόμα και τον ΟΜΕΔ. Οδήγησαν, τέλος, εκλεγμένους συνδικαλιστές και τον Οργανισμό στα δικαστήρια, για να σταματήσουν τον ορισμό διαιτητή για τις Συμβάσεις».

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Εισαγγελική έρευνα κατά αστυνομικών για τον ξυλοδαρμό δημοσιογράφου

Διαβάζω (και αντιγράφω από το) ΑΠΕ-ΜΠΕ: Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία», σύμφωνα με το οποίο ο δημοσιογράφος και μέλος της διοίκησης της ΕΣΗΕΜ-Θ, Βασίλης Παπαδημούλης, ξυλοκοπήθηκε από 5-6 χούλιγκαν, τη χρονική στιγμή που πήγαινε στο Καυταντζόγλειο, ώστε να παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα του Ηρακλή με τον Άρη και δεν έτυχε βοήθειας από τους παραβρισκόμενους αστυνομικούς.
Ταυτόχρονα, καταγγέλλεται η στάση των αστυνομικών, οι οποίοι -όπως αναφέρει το δημοσίευμα- παρακολουθούσαν άπραγοι τη σκηνή μέσα από περιπολικό κι όταν ο δημοσιογράφος τους χτύπησε αιμόφυρτος το τζάμι του οχήματος, ώστε να τον βοηθήσουν, του συνέστησαν να πάει στο Αστυνομικό Τμήμα του Λευκού Πύργου και να υποβάλει μηνύσεις.
Με βάση το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διέταξε σήμερα τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και την ανέθεσε στον αρμόδιο εισαγγελέα για αθλητικά θέματα.

Αφιερωμένη στη "Μακεδονία"...

...ήταν η τελευταία έκτακτη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ. Αιτία η νέα καθυστέρηση στις πληρωμές, αλλά και η συμπεριφορά κάποιων από τους διευθυντές, που θεωρήθηκε μη σωστή από εργαζόμενους. Κύριο θέμα ήταν,φυσικά, το θέμα των πληρωμών και η δικαιολογία της διοίκησης ότι αυτή οφειλόταν σε κάποιο λάθος της τράπεζας. Αποδείχτηκε ότι, τελικά, μάλλον έτσι είχαν τα πράγματα, αφού την ώρα της συνεδρίασης του δ.σ. τα χρήματα μπήκαν στους λογαριασμούς των εργαζομένων.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν υπάρχει, τότε, λόγος για γκρίνια. Καθώς, όμως, τα χρήματα αυτά ήταν η εξόφληση του Ιουλίου -κι έχουμε, ήδη, 2 Σεπτεμβρίου- καταλαβαίνει κανείς για ποιο λόγο γκρινιάζουν οι εργαζόμενοι.
Ο εκ των εργασιακών εκπροσώπων, Φ. Δεργιαδές, πρότεινε απεργία στην περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα με τις επόμενες πληρωμές, την 1 Οκτωβρίου. Την πρόταση αυτή φάνηκε να υιοθετούν και τα υπόλοιπα μέλη του δ.σ.
Ο Γ. Αδάμ, των "Δημοσιογράφων - Ανανέωση Τώρα", πρότεινε, επίσης, 24ωρη απεργία από το απόγευμα της 30 Σεπτεμβρίου (αν υπάρξει νέο πρόβλημα με τις πληρωμές) "για να... βοηθήσουμε την εργοδοσία να δώσει εμπράγματες αποδείξεις, ότι έχουν καλές προθέσεις. Θα κάνω φιλότιμη προσπάθεια να τους... συμπαθήσω", είπε.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το πρόβλημα με τα επιδόματα που κόπηκαν (όπως τα επιδόματα ύλης, τα οποία η ιδιοκτησία θέλει να τα δώσει ως υπεραμοιβή, σε όσους διαμαρτυρήθηκαν, κάτι που, φυσικά, θα τους επιβαρύνει φορολογικά, ενώ δε θα εισπράξουν την ανάλογη ετήσια μισθολογική αύξηση, έως ότου οι αποδοχές τους εξισωθούν -φυσικά προς τα κάτω).
Συζητήθηκαν, ακόμη, δύο επιστολές, της Μ. Τερζούδη και του Χρ. Βήττα. Ο συνάδελφος από τη δυτική Μακεδονία κατονόμαζε δύο δημοσιογράφους της Μακεδονίας και, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριξε ότι δύο φορές λογοκρίθηκε κείμενό του. Με επιμονή του Β. Παπαδημούλη, γραμματέα της ΕΣΗΕΜ-Θ (αλλά και ενός εκ των διευθυντών της "Μακεδονίας") το θέμα παραπέμφθηκε στο Δευτεροβάθμιο Μικτό Συμβούλιο της Ένωσης. Απρόθυμοι φάνηκαν οι Δ. Ντόζης και Τ. Φωκιανίδης της Ενωτικής Πρωτοβουλίας - Προοπτικής, για μια τέτοια εξέλιξη.
Κατά τη συνεδρίαση, ο Γ. Αδάμ κατέθεσε και μία πρόταση, να συστήσει η ΕΣΗΕΜ-Θ σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων του Τύπου, που θέλουν να ενισχυθούν οικονομικά, ότι μπορούν να κάνουν χρήση απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία καλούνται οι κυβερνήσεις μέλη της Ε.Ε., να εγγυούνται τη δανειοδότηση σε επιχειρήσεις, χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για αμοιβές των εργαζομένων και λειτουργικά έξοδα.

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Έκτακτη συνεδρίαση για τη Μακεδονία

Συνεδριάζει, σε λίγο (στις 12.00) το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ για το θέμα της Μακεδονίας. Ή, μάλλον, για τα θέματα της Μακεδονίας. Γιατί, έχουμε και λέμε, εκεί:
1. Δεν πληρώθηκαν, χθες, όπως ανέμεναν, τον Ιούνιο, καθώς υπήρξε πρόβλημα με την τράπεζα που έχει αναλάβει τη μισθοδοσία.
2. Δεν "περπατά" η καθημερινή έκδοση της "Θεσσαλονίκης", αφού ο διευθυντής της, Μιχ. Αλεξανδρίδης, έχει καταθέσει την πρότασή του για το μπάτζετ της εφημερίδας, αλλά δεν έχει πάρει απάντηση για το αν γίνεται δεκτό.
3. Υπάρχουν παράπονα εργαζομένων για τη συμπεριφορά των προϊσταμένων.
4. Έγιναν μετακινήσεις σε ωράρια και τμήματα.
5. Υπάρχει προειλημμένη απόφαση του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ για απεργία στην περίπτωση που δεν τηρηθούν τα συμφωνημένα, από πλευράς της ιδιοκτησίας.
Βρισκόμαστε, λοιπόν, εν αναμονή αποφάσεων.