Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Τα σχέδια της Κίνας για τα ΜΜΕ

H Κίνα έχει μεγάλες φιλοδοξίες για τον τομέα των μέσων ενημέρωσης, όπου ελπίζει να παίξει ένα ρόλο ανάλογο με τη νέα δύναμή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Χου Τζιντάο εγκαινίασε το «Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Τύπο», που οργανώθηκε από το πρακτορείο Νέα Κίνα χθες και προχθές στο Πεκίνο με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 170 ειδησεογραφικά πρακτορεία, κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες και ιστοσελίδες. Στα δεξιά του προέδρου Χου, ο οποίος υποσχέθηκε «μια ακριβή και αντικειμενική ενημέρωση», καθόταν ο μεγιστάνας Ρούπερτ Μέρντοκ, ο οποίος έχει κάνει επενδύσεις στα μέσα ενημέρωσης όλων των ηπείρων.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του Τύπου του Χονγκ Κονγκ, θα διατεθούν 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την παγκόσμια επέκταση του πρακτορείου Νέα Κίνα, του τηλεοπτικού σταθμού CCTV και του ραδιοφώνου CRI. Κι αυτό, σε μια στιγμή που παντού αλλού απειλείται και το ίδιο το μέλλον του Τύπου.
«Είμαστε σε φάση αναδιοργάνωσης, μόλις εγκαινιάσαμε μια υπηρεσία πολυμέσων», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του πρακτορείου Νέα Κίνα Λι Κονγκτζούν.
Το CCTV εγκαινίασε ένα κανάλι στα αραβικά για 300 εκατομμύρια τηλεθεατές σε 22 χώρες και ετοιμάζει ένα στα ρωσικά. Το CRI, που μεταδίδει ήδη σε 43 γλώσσες, επεκτείνεται κι αυτό. Παραλλήλως, η Κίνα θέλει να ιδρύσει μεγάλους ομίλους επικοινωνίας στα πρότυπα του News Corporation ή του Time Warner.
Aπό το συνέδριο απουσίαζε πάντως η ελευθερία της ενημέρωσης, αφού το θέμα αυτό δεν βρισκόταν καν στην ημερήσια διάταξη και οι ομιλητές δεν θέλησαν να δυσαρεστήσουν τον οικοδεσπότη τους.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: