Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Επιμένει ο υπουργός

Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Πρ. Παυλόπουλος, επιμένει στη μετατροπή των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων σε Α.Ε., ή σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Απάντησε σε επερώτηση της Λιάνας Κανέλλη, στη Βουλή, όπου δήλωσε:
«Με τις νομοθετικές παρεμβάσεις στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση, μπαίνει τάξη και εξασφαλίζεται η νομιμότητα και στον τομέα των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί πρέπει να λειτουργούν, εφεξής, με κανόνες βιωσιμότητας και διαφάνειας και να πάψουν να "φυτοζωούν" από τους πόρους που διοχετεύονται σ’ αυτούς από τους Δήμους για να κλείνουν, εντελώς προσωρινά, οι "μαύρες τρύπες"».
Όσο για το καθεστώς λειτουργίας τους, επειδή πολλά ακούγονται από άσχετους, περί "δημοτικών" και "δημόσιων υπαλλήλων", ο Παυλόπουλος το ξεκαθάρισε: «Οι δημοτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί δεν υπήρξαν ποτέ νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Άρα δεν είναι ορθό να γίνεται λόγος για ιδιωτικοποιήσεις, αφού πάντοτε οι δημοτικές επιχειρήσεις ήταν ειδικού σκοπού και, οπωσδήποτε, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου».
Η Λιάνα Κανέλλη υποστήριξε ότι «στην πραγματικότητα αυτό που επιδιώκεται είναι να απελευθερωθούν συχνότητες για αγορά από ιδιώτες». Πρόσθεσε πως «η πολιτική της ιδιωτικοποίησης των δημοτικών ραδιοσταθμών εντάσσεται στις στρατηγικές πολιτικές επιλογές και των δύο κομμάτων για την χειραγώγηση τους».
Ο κ. Παυλόπουλος θύμισε πως έχει δοθεί νέα προθεσμία για το θέμα ως το τέλος του 2009 («σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινά αποδεκτών απ’ όλες τις πλευρές λύσεων και ύστερα από συνεννόηση με το Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α. και το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, προχωρούμε σε νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της προθεσμίας μετασχηματισμού, όλων των δημοτικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των ραδιοτηλεοπτικών μέχρι την 31.12.2009») και πως θα υπάρξει συνεννόηση με τους φορείς των εργαζομένων («συμφωνήθηκε να γίνει διαβούλευση ανάμεσα στην Ε.Σ.Η.Ε.Α., όλα τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων και την ΚΕΔΚΕ, προκειμένου να καταλήξουν στην πλέον πρόσφορη νομική μορφή για τους δημοτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, με πλήρη σεβασμό των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους»). Υποσχέθηκε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, κάτι που δε λέει και πολλά, γιατί διασφάλιση μπορεί να θεωρηθεί και η... αποζημίωση στην περίπτωση απόλυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: