Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Οι εξελίξεις στην ΕΡΤ

Στην τελική ευθεία το θέμα των συμβασιούχων β γενιάς στην ΕΡΤ. Η διοίκηση του κρατικού καναλιού ανακοίνωσε ότι συνεδριάζει άμεσα η ειδική επιτροπή που ασχολείται με το θέμα επαναπρόσληψης των συμβασιούχων και η ΕΣΗΕΜ-Θ ανακάλεσε τη 48ωρη απεργία, η οποία επρόκειτο να γίνει Δευτέρα και Τρίτη, 27 και 28 Απριλίου 2009 στο τρίτο κρατικό κανάλι. Για να φθάσουμε εκεί, πάντως, χρειάστηκε... μάχη επί δικαστηρίω, με μαρτυρίες που προκάλεσαν θόρυβο.
Συγκεκριμένα, κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, της ΠΟΣΠΕΡΤ κατά της ΕΡΤ με αίτημα να υποχρεωθεί η τελευταία να προχωρήσει στην άμεση σύγκλιση της γνωμοδοτικής επιτροπής, που είναι υπεύθυνη για την εξέταση των συμβάσεων έργου, ο πρόεδρος της επιτροπής και εντεταλμένος σύμβουλος της διοίκησης, Κώστας Κέκης, που κατάθεσε ως μάρτυρας, είπε στην κατάθεσή του ότι η διοίκηση της ΕΡΤ δεν έχει πρόβλημα με τα μέλη της επιτροπής, αλλά... δεν υπάρχει ανάγκη για προσλήψεις συμβασιούχων! Σε περίπτωση ανάγκης ο ίδιος θα συγκαλούσε την επιτροπή, είπε. Μόνον που άλλο δικαστήριο, πριν δυο μήνες, είχε γνωμοδοτήσει ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες...
Πάντως, με δελτίο Τύπου της 8 Απριλίου 2009, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Τύπου, Κ. Γκιουλέκας, δήλωνε την άμεση ανάγκη υπογραφής των νέων συμβάσεων. Όσο για την ΠΟΣΠΕΡΤ, έχει καταγγείλει ότι η διοίκηση πραγματοποιεί ανανέωση επιλεγμένων συμβάσεων.
Μετά την εκδίκαση της υπόθεσης, την Πέμπτη 23 Απριλίου 2009, η διοίκηση της ΕΡΤ, ανακοίνωσε τα εξής:
"Μετά τη σημερινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων-Προσωρινή Διαταγή), με την οποία απορρίφθηκε αίτημα της προσωρινής διοίκησης της ΠΟΣΠΕΡΤ περί συγκλίσεως της Επιτροπής του άρθρου 3 του Γ.Κ.Π./ΕΡΤ με προτεινόμενο από αυτήν (την προσωρινή διοίκηση) μέλος – εκπρόσωπο εργαζομένων, η ΕΡΤ-ΑΕ ανακοινώνει ότι εντός των προσεχών ημερών θα συγκληθούν και θα συνεδριάσουν τόσο η ως άνω επιτροπή του άρθρου 3 του Γ.Κ.Π. όσο και τα Υπηρεσιακά Συμβούλια με την, μέχρι σήμερα, σύνθεσή τους".
Έτσι φθάσαμε στην ανάκληση της απεργίας της ΕΣΗΕΜ-Θ. Η Ένωση ανακοίνωσε τα εξής:
"Τις διαδικασίες για την κάλυψη των θέσεων που έμειναν κενές στην ΕΡΤ3 με τη διακοπή των συμβάσεων συναδέλφων εκκινεί η ΕΡΤ ΑΕ, όπως δεσμεύτηκε με δήλωσή του προς την Ένωση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Χρ. Παναγόπουλος. Σύμφωνα με τη διαβεβαίωση που έδωσε, τη Δευτέρα 27/4/09 ή το αργότερο την Τρίτη 28/4/2009 θα συνεδριάσει με τη μέχρι σήμερα σύνθεσή της η επιτροπή που είναι αρμόδια για την έγκριση νέων συμβάσεων.
Η εξέλιξη αυτή, την οποία επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ, Κ. Γκιουλέκας, δικαιώνει τη στάση της ΕΣΗΕΜ-Θ, που άσκησε κάθε δυνατό μέσο πίεσης για να αποκατασταθούν οι συμβασιούχοι συνάδελφοι, αλλά και την άποψή της για τη νομιμοποίηση της εν λόγω επιτροπής να συνεδριάσει και να αποφασίσει για το συγκεκριμένο θέμα.
Στο πλαίσιο αυτό, αποδεικνύοντας εμπράκτως την πίστη της στον διάλογο και το πνεύμα συνεργασίας, η ΕΣΗΕΜ-Θ αναστέλλει την προκηρυχθείσα 48ωρη απεργία και τις λοιπές κινητοποιήσεις της, ενώ παραμένει σε ετοιμότητα, δίνοντας στη Διοίκηση της ΕΡΤ το χρονικό περιθώριο να τηρήσει στο ακέραιο τη δέσμευσή της.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, η αντίδρασή της θα είναι άμεση και αγωνιστική".

Δεν υπάρχουν σχόλια: