Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Ζητούν εργασιακή συνέλευση

Με επιστολή τους, προς το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, οι εργαζόμενοι στη Μακεδονία, ζητούν εργασιακή συνέλευση. Παραθέτω, χωρίς σχολιασμό, την επιστολή:
ΠΡΟΣ Δ.Σ. ΕΣΗΕΜΘ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Εμείς οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας Μακεδονία, που εργαζόμενοι τουλάχιστον δέκα χρόνια στην εκδότρια εταιρεία, το τελευταίο διάστημα έχουμε ξεπεράσει τα όρια της ανοχής που δείξαμε απέναντι σε ενέργειες και συμπεριφορές της διοίκησης και σας γνωστοποιούμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον εργασιακό μας χώρο, για περεταίρω δικές σας ενέργειες.
Με την ανάληψη της νέας διευθυντικής ομάδας, βιώνουμε καταστάσεις πρωτόγνωρες στους περισσότερους από εμάς, που πιστεύουμε ότι είναι κατευθυνόμενες από την εργοδοσία, διότι σε άλλη περίπτωση, δεν τιμούν τους συναδέλφους που ανέλαβαν υπεύθυνες θέσεις.
Έχουμε αποδείξει στα τόσα χρόνια εργασίας μας ότι στηρίζουμε την εργασία μας, κάνουμε όλες τις λογικές υποχωρήσεις, δείχνουμε ανεκτικότητα και συμμετέχουμε σε κάθε προσπάθεια εξόδου της εφημερίδας από οικονομικές κρίσεις.
Δεν διεκδικούμε ευχαριστίες και παρακλήσεις. Κάνουμε τη δουλειά μας και ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας.
Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.
Η διάθεση της διοίκησης και της διευθυντικής ομάδας φάνηκε από την πρώτη ημέρα, όταν αντιμετώπισε “εκδικητικά” τους συντάκτες, καταργώντας τις ειδικότητες τους, ενοποιώντας τα τμήματα και απαιτώντας παρουσία στην πρωινή σύσκεψη, ασχέτως κωλύματος, γεγονός που δεν συμβαίνει ούτε στην πρωινή στρατιωτική αναφορά.
ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ – ΥΠΕΡΕΡΓΑΣΙΑ.
Με την μετακίνηση 22 συναδέλφων στην “Θεσσαλονίκη” μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των εργαζομένων. Εκτός αυτού, έγιναν εσωτερικές μετακινήσεις που αποδυνάμωσαν επιπλέον τα τμήματα. Την ίδια ώρα, η διοίκηση αποφάσισε να αυξήσει τις σελίδες του ρεπορτάζ, γεγονός που βρίσκει σύμφωνους τους συντάκτες. Καμία επιχείρηση, ωστόσο, όταν ρίχνει βάρος σ’ ένα αντικείμενο δεν μειώνει παράλληλα το προσωπικό, κάτι που έγινε στην Μακεδονία.
Αποτέλεσμα είναι να απαιτείται από τους συντάκτες να προτείνουν τρία ή τέσσερα ή πέντε θέματα ημερησίως, συν τα Κυριακάτικα. Οι συντάκτες εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς και να υπερβαίνουν σχεδόν καθημερινά το προβλεπόμενο ωράριο εργασίας.
Τα ρεπορτάζ, όπως είναι εύλογο, δεν μπορεί να έχουν ποιότητα (τέσσερα θέματα σε μια ημέρα για έναν συντάκτη) και ενδιαφέρουσα θεματολογία. Στην διάθεση σας φύλλα εφημερίδας με υπογραφές συντακτών σε 3-4 θέματα.
ΟΙ συντάκτες πρέπει να ασχολούνται με πολλά θέματα, να αναλώνουν το χρόνο τους στην εφημερίδα, σαν κάποιος να θέλει να τους εκδικηθεί, άσχετα εάν αυτά δημοσιευτούν την επομένη ημέρα!
Δεν δεχόμαστε την απάντηση των συναδέλφων που βρίσκονται στη διοίκηση, ότι οι ίδιοι είναι 12 και 14 ώρες στην δουλειά. Εάν δεν έχουν κάνει συμφωνία να αμείβονται περισσότερο, τότε καταστρατηγούν βασικούς κανόνες της δεοντολογίας, σε βάρος δε συναδέλφων και παρακαλούμε να ελεγχθεί αυτό το ζήτημα.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ – ΕΜΠΛΟΚΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ.
Η διοίκηση κατήργησε τις ειδικότητες των συντακτών, που είχαν για πολλά χρόνια. Οι συντάκτες έχασαν την επαφή με τις πηγές τους ενώ όποιος αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας θέμα με το οποίο δεν είχε ασχοληθεί, πρέπει να αναζητήσει εκ νέου πηγές ή να απευθυνθεί στον μέχρι χθες ειδικευμένο συντάκτη για να τον βοηθήσει.
Ένας συντάκτης μπορεί να ασχοληθεί την μία ημέρα με επαρχιακό, την επομένη με δημοτικό, την μεθεπόμενη με ΥΠΕΧΩΔΕ ή και τα τρία αντικείμενα μαζί την ίδια ημέρα, όταν οι ειδικευμένοι συντάκτες σε αυτά τα θέματα θα ασχολούνται με πολιτιστικό, κοινωνικό ή ό,τι άλλο “βρεθεί μπροστά τους”.
Παραδείγματα θα περιγραφούν προφορικά από τον καθένα που υπογράφει.
Η διοίκηση φαίνεται να μην σέβεται ούτε τον διαχωρισμό εξωτερικού – εσωτερικού συντάκτη. Επιχειρήθηκε η βλαπτική μεταβολή συντακτών, με μετακίνηση τους σε θέση εσωτερικού συντάκτη, ενώ ήταν εξωτερικοί συντάκτες. (παραδείγματα θα αναφερθούν).
Έχουν γίνει αλλαγές ωραρίων, χωρίς προηγούμενη συζήτηση με τους συντάκτες, όπως και αλλαγές θέσεων.
ΑΠΑΞΙΩΣΗ.
Οι συντάκτες της Μακεδονίας, που, όπως προαναφέρθηκε έχουν τουλάχιστον δέκα χρόνια στην εφημερίδα και οι περισσότεροι έχουν διπλάσιο χρόνο προϋπηρεσίας στο χώρο και ηλικία που ξεπερνά την “δεύτερη εφηβεία” αντιμετωπίζονται σαν σχολιαρόπαιδα του δημοτικού (ούτε καν σχολής δημοσιογραφίας) κι ενίοτε σαν “αλητόπαιδα” που δήθεν δεν έχουν ιδέα από δημοσιογραφία. Η πρωινή σύσκεψη μετατρέπεται σε μάθημα νηπιαγωγείου, γεγονός που φαντάζει μεν αστείο (ίσως γελοίο) αλλά έχει επίπτωση στην ψυχολογία των δημοσιογράφων, οι οποίοι, για να μην χαλάσει το κλίμα και να συνεχίζουν να προσφέρουν στην στήριξη της εφημερίδας, δεν αντιδρούν άμεσα.
ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! ΦΘΑΝΕΙ Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ
Η διοίκηση επέβαλε σε συντάκτες, εκτός από την δημοσιογραφική εργασία, να εκτελέσουν και έργο φωτογράφου, βγάζοντας φωτογραφίες με μηχανές της εφημερίδας. Συντάκτρια εστάλη να φωτογραφίσει “κεφαλάκια” με απαξιωτικό τρόπο. Εάν δεν είναι παράβαση της επαγγελματικής δεοντολογίας αυτή η ενέργεια, τουλάχιστον θα πληρωθούν οι συντάκτες και ως φωτογράφοι;
ΕΚΔΙΚΗΣΗ
Οι συντάκτες της Μακεδονίας, αισθάνθηκαν από την πρώτη στιγμή της νέας διοίκησης, σα να θέλουν να τους εκδικηθούν για κάτι που δεν γνωρίζουν. Επιχειρούνται να κοπούν νόμιμες άδειες, να μετακινηθούν συνάδελφοι σε θέσεις υποβάθμισης, να εργάζονται ασκόπως περισσότερο.
Επιδόματα δεν δίνονται σε κάποιους που τα δικαιούνται.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΘΥΜΟΙ
Γνωρίζουν όλοι ότι είμαστε πρόθυμοι, όχι να εφαρμόσουμε τα εξοντωτικά για τους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις σχέδια της εργοδοσίας, αλλά για να αναπτυχθεί η ιστορική εφημερίδα και να καταλάβει την αρμόζουσα για το όνομα της θέση στην αγορά. Έχουμε διάθεση να δείξουμε ανοχή στις οικονομικές δυσκολίες και να προσφέρουμε τα μέγιστα.
Δεν επιτρέπουμε όμως την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μας, ούτε την προσβολή της αξιοπρέπειας μας.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Ζητούμε τη σύγκληση εργασιακής συνέλευσης για να αναφέρουμε συγκεκριμένα παραδείγματα, να αναφερθούμε και σε ενέργειες που δεν περιγράφηκαν στο παρόν κείμενο και να αναζητήσουμε λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
Ζητούμε τον έλεγχο των συναδέλφων που πιθανών έχουν υποπέσει σε καταστατικές παραβάσεις.
Ζητούμε ομαλές εργασιακές σχέσεις και συνθήκες για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε την εργασία μας, απρόσκοπτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: