Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Η συνάντηση με τον Π. Παυλόπουλο

Τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008, οι 8 του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ(απουσίαζε ο Β. Παπαδημούλης) συναντήθηκαν με τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Αποκέντρωσης και Δημόσιας Τάξης, καθηγητή Πρ. Παυλόπουλο. Στη συνάντηση τέθηκαν τα εξής θέματα:
  • τα πνευματικά δικαιώματα,
  • οι αγωγές κατά δημοσιογράφων,
  • ο επαρχιακός τύπος,
  • οι συμβασιούχοι της ΕΡΤ και
  • οι εργαζόμενοι σε δημοτικά ΜΜΕ.
Όπως με πληροφόρησαν (δυστυχώς, η πληροφόρησή μου δεν είναι, πλέον, άμεση) στα δύο πρώτα έγινε μια ενδιαφέρουσα φιλολογική συζήτηση. Για το θέμα του πώς επαρχιακές εφημερίδες χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις στηρίζονται με κρατική διαφήμιση, ανταλλάχθηκαν απόψεις.
Για τους συμβασιούχους της ΕΡΤ υπάρχει θετική εξέλιξη: Ο υπουργός δεσμεύτηκε να μη διακοπεί καμία σύμβαση εργαζόμενου που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας και να εργαστεί ώστε να βρεθεί τρόπος (ακόμη και η επιπλέον μοριοδότηση όσων, ήδη, εργάζονται στα "κρατικά μαγαζιά", μετά την προκήρυξη θέσεων μέσω ΑΣΕΠ. Όσο για το ποιος θα είναι αυτός που θα κρίνει ποιος καλύπτει "πάγιες και διαρκείς ανάγκες", αυτό θα γίνει μέσω του προέδρου της ΕΡΤ.
Για το θέμα των δημοτικών ΜΜΕ δεν υπάρχει εξέλιξη, ούτε θετική, ούτε αρνητική. Το τοπίο είναι θολό και, στο μόνο που δεσμεύτηκε ο καθ. Παυλόπουλος είναι να δεχτεί την εισήγηση της ΚΕΔΚΕ. Αν η ΚΕΔΚΕ προτείνει να μετατραπούν σε κοινωφελείς αυτού του είδους οι επιχειρήσεις, ο υπουργός θα το περιλάβει σε τροπολογία, κάτι που σημαίνει ότι οι δήμοι θα μπορούν να συνεχίζουν την οικονομική ενίσχυση, ως ανταποδοτικό τέλος (σ.σ. μην ξεχνάτε ότι κανείς δήμος δεν πληρώνει τις διαφημίσεις που βάζει στα δημοτικά ΜΜΕ -αυτό για όσους επιμένουν στο αστείο "εμείς, ο κόσμος, σας πληρώνουμε"). Προτάθηκε να υπάρξει ανταποδοτικό τέλος, όπως στην ΕΡΤ, αλλά απορρίφθηκε μετά πολλών επαίνων.
Καθώς, όπως έγραψα και στην αρχή, δεν ήμουν μπροστά στη συνάντηση (δεν έχω, πλέον, αυτό το δικαίωμα) δε θα σας μεταφέρω όσα έμαθα για τη στάση των οκτώ μελών του δ.σ. και για τις προτάσεις που υπέβαλαν -στη γωνία με περιμένει, εξάλλου, ο ανώνυμος κονδυλοφόρος του γνωστού Κυριακάτικου εντύπου, για να πει ότι διαφημίζω τον έναν, ή τον άλλον.
Αυτό που θα γράψω είναι ένα -και είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ μου θέση): Η ΕΣΗΕΜ-Θ κατέβηκε στη συνάντηση χωρίς συγκεκριμένη θέση. Κι εδώ μπορώ να επικαλεστώ τα λόγια ενός από τα μέλη του δ.σ., που μου είπε ότι "θέση όντως δεν υπήρξε, αφού δεν υπήρξε συνεννόηση με την ΕΣΗΕΑ, η οποία αντιμετωπίζει το παρόμοιο πρόβλημα". Να ελπίζουμε ότι θα βρεθεί κοινή θέση και θα γίνει κοινή προσπάθεια, διότι, διαφορετικά, ο ένας χρόνος παράτασης, θα περάσει πολύ εύκολα και χωρίς αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: