Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Επαναδιατύπωση μιας πρότασής μου


Στη συνεδρίαση της Τετάρτης 10 Δεκεμβρίου 2008, ο Παν. Χανός των Δημοσιογράφων Ανανέωση Τώρα επανέφερε την πρότασή μου να δημοσιοποιούνται τα πρακτικά του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ. Η ανανεωμένη πρόταση του Π. Χανού, είχε την ίδια τύχη που είχε και η δική μου: απορρίφθηκε από όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις του δ.σ.
Για το θέμα έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά. Θα επαναδιατυπώσω την -τριπλή- απορία μου: Ποιον βλάπτει η δημοσιοποίηση των πρακτικών; Τι είναι αυτό, τέλος πάντων, το φοβερό μυστικό που λέγεται στις συνεδριάσεις και δεν πρέπει να το μάθει κανείς; Είναι ή δεν είναι ανοικτές οι συνεδριάσεις στα μέλη;
Για την ιστορία να αναφέρω ότι ο Χανός βελτίωσε την αρχική του πρόταση, δεχόμενος να δημοσιεύεται εκτενής περίληψη των πρακτικών των συνεδριάσεων του δ.σ., αφού εγκριθεί από όλα τα μέλη του δ.σ.
Ο Γ. Αδάμ έκανε συγκεκριμένη και πρακτική πρόταση, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος, να μπορεί το κάθε μέλος να έχει πρόσβαση στα ηχογραφημένα πρακτικά, με τη χρήση ονόματος user και κλειδί (password), τον αριθμό μητρώου και άλλα στοιχεία, σε ειδική σελίδα του site της Ένωσης, όπου έτσι μόνον τα μέλη θα έχουν πρόσβαση. Χαρακτήρισε ικανό και αναγκαίο κάτι τέτοιο, για να καλύψει το έλλειμμα ενημέρωσης, το οποίο αναγνωρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ. Υπογράμμισε ότι με την ακριβή ακρόαση των ηχογραφημένων πρακτικών δε θα υπάρχουν παρερμηνίες, αλλά, αντίθετα, θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση και θα αποκλειστεί η παραπληροφόρηση.
Στο δ.σ., από τις άλλες παρατάξεις, ακούστηκαν, πάλι, τα γνωστά ότι "τα πρακτικά θα γίνουν φέιγ βολάν στα χέρια του καθένα". Θυμάμαι, όμως, από τη θητεία μου στο δ.σ. πως, όταν κάποιος δεν ήθελε να γραφτεί κάτι και να μιλήσει off the record, απλά ζητούσε να κλείσουν τα μικρόφωνα. Απλά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: