Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Εκτός ΕΣΗΕΜ-Θ λόγω ηλικίας

Δεν είναι καταχρηστικό το δικαίωμα της ΕΣΗΕΜ-Θ να αποκλείει την εγγραφή ως νέων μελών, δημοσιογράφων, που έχουν περάσει όριο ηλικίας το οποίο προβλέπεται από το καταστατικό της. Αυτό γνωμοδότησε το Εφετείο Θεσσαλονίκης, μετά την προσφυγή δύο γυναικών δημοσιογράφων (η μία έχει περάσει στο χώρο της πολιτικής), οι οποίες, με την απόφαση αυτή, τελεσιδίκησαν. Η πλήρης ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ, για το θέμα αυτό, έχει ως εξής:
"Το αυτονόητο δικαίωμα της ΕΣΗΕΜ-Θ να θέτει ως συνδικαλιστικό σωματείο τους όρους και τις προϋποθέσεις εγγραφής των μελών της, ως απόρροια του συνταγματικού δικαιώματος της συλλογικής αυτονομίας, επιβεβαίωσε με πρόσφατη απόφασή του το Εφετείο Θεσσαλονίκης.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι ακόμα και το όριο ηλικίας ως προϋπόθεση εγγραφής δεν αντιστρατεύεται τις θεμελιώδεις ελευθερίες του ανθρώπου, όπως η αρχή της ισότητας και της αποφυγής διακρίσεων, και κατέληξε ότι η ΕΣΗΕΜ-Θ μπορεί μεν να αποτελεί το αρχαιότερο και το πιο δραστήριο σωματείο στο συνδικαλιστικό χώρο των επαγγελματιών δημοσιογράφων, αλλά δεν είναι το μοναδικό, οπότε η άρνηση εγγραφής υποψηφίου μέλους λόγω υπέρβασης του ορίου ηλικίας δεν είναι καταχρηστική".
Να σημειωθεί ότι, παρόμοια δικαστική διαμάχη με την Ένωση έχουν αρχίσει εκπαιδευτικός, παρουσιαστής ενημερωτικών εκπομπών σε δημοτικά και κρατικά μέσα και πολιτικός του "πράσινου" χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: