Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Η ενημέρωση σε κρίση;

ekdilosi_energoi_polites_20111213_01Ανταλλάχθηκαν απόψεις στην εκδήλωση της δημοτικής παράταξης “Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη”, με θέμα “Θεσσαλονίκη και ΜΜΕ. Η Ενημέρωση σε κρίση;” που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Αυτό ήταν το κέρδος. >>>

 

Η πλειοψηφία των ομιλητών αποτύπωσε το τοπίο των ΜΜΕ στη Θεσσαλονίκη. Με τη σειρά μας, αποτυπώνουμε το τι ειπώθηκε, χρησιμοποιώντας κάποια από τα tweets:

Ο Μιχ. Αλεξανδρίδης, διευθυντής σύνταξης Θεσσαλονίκης, μίλησε για δημιουργία φούσκας. "Οι δημοσιογράφοι καταφέραμε & αποσπάσαμε μερίδιο απ' το μαύρο χρήμα των ΜΜΕ", είπε. Και κατέληξε: “Το πάρτι πέθανε, αποκαλύφθηκαν οι επιχειρηματίες, διαμορφώνεται ασφυκτικό περιβάλλον από μπλογκς σάιτ κλπ”.

Για το salonicanews.com, ο… υποφαινόμενος Δ.Ι.Ασπροπούλης, αφού καλωσόρισε τους συναδέλφους της Μακεδονίας που ήταν σύσσωμοι στην αίθουσα, τόνισε, χρησιμοποιώντας το tweet του @asteris: "Δεν είναι απειλή το διαδίκτυο, ευκαιρία είναι”. Και δε δίστασε να επισημάνει τα λάθη του ενημερωτικού Internet, αλλά και των mainstream media: “Πεθάναμε Καμπανέλη και Καντιώτη νωρίτερα, ενώ μια εφημερίδα κύρους έφερε τον… Ερντογάν στον Καραμανλή”.

Ο ιδιοκτήτης του “Ράδιο Θεσσαλονίκη”, Στέφανος Διαμαντόπουλος, ζήτησε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τα δημόσια ΜΜΕ, υπογράμμισε πως το μέσον του δεν ήταν ποτέ κρατικοδίαιτο κι έκλεισε λέγοντας: “Ένας πιτσιρικάς στο νετ μπορεί να ξεκινήσει αυτοκρατορία”.

Σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παν. Αβραμόπουλος, εξέφρασε την πρόθεση του Δήμου για την δημιουργία θετικού περιβάλλοντος για επενδύσεις.

Στη σύντομη ομιλία του ο blogger Ίνδικτος προσπάθησε να κάνει διαχωρισμό μεταξύ των λεγόμενων “ενημερωτικών blog” και των blog που εξέφραζαν απόψεις απλών πολιτών. “Είδα κείμενά μου να αντιγράφονται, στελεχώθηκαν εφημερίδες με bloggers. Μιλώντας για τα blogs, μιλώ για κάτι που πεθαίνει. Υπήρξε επειδή μπορούσε. Τώρα ο καθένας κάνει δημοσιογραφία των πολιτών”, τόνισε.

Ο Νίκος Πετρουλάκης, μιλώντας για τον αθλητικό Τύπο, είπε πως "τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης ξεκινούν απ' το ότι οι εκδότες είναι άσχετοι με το αντικείμενο". Μίλησε για τα ψέματα των δημοσιογράφων. Αλλά και για την φτώχεια του επαγγελματικού αθλητισμού της πόλης, που αναγκάζει τον τύπο να “πουλάει ίντριγκα”. Και κατέληξε λέγοντας ότι “κάνουμε δημοσιογράφο όποιον περνά έξω από τα ραδιόφωνα”.

Η αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Χριστίνα Χαλεπλίδου, ενημέρωσε για τα προβλήματα στις εφημερίδες του συγκροτήματος “Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική”, αλλά και στην “Εκδοτική Βορείου Ελλάδος”, αλλά και στα υπόλοιπα ΜΜΕ. “Λέμε όχι στις εφημερίδες που δίνουν μισθούς 300 ευρώ. Με 300 ευρώ δε ζει κανείς”, τόνισε.

Σε παρέμβασή του, ο @asteris ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει διαμάχη δημοσιογράφων με μπλόγκερς. “Φθάσαμε πια στο σημείο ένας δημοσιογράφος κι ένας πολίτης, να μεταδίδει ειδήσεις. Υπάρχει διάκριση σε καλή και κακή δημοσιογραφία”, υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: