Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Η συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ

Οι συμβασιούχοι της ΕΡΤ, το μέλλον της Λαγόμανδρας, θέματα λειτουργίας του δ.σ., η εγγραφή τακτικών μελών στην Ένωση και διάφορα άλλα θέματα, όπως οι απολύσεις στο Δέλτα tv του Έβρου, απασχόλησαν τη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, την Τετάρτη 29 Απριλίου 2009.
Όσον αφορά το θέμα των νέων μελών υπήρξαν διαφωνίες για ορισμένες εγγραφές, κάτι που θα εξετάσει, πάντως, στη συνεδρίασή του, στις 19 Μαΐου, το Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ. Επίσης αποφασίστηκε η ημερομηνία διεξαγωγής της ετήσιας γενικής συνέλευσης.
Η Ένωση αποφάσισε να πάρει θέση, με επιστολή της, στο ζήτημα του στρατοπέδου Παύλου Μελά. Την παρέμβαση της ΕΣΗΕΜ-Θ ζήτησε ο δήμαρχος Σταυρούπολης, Σάββας Σερασίδης. Πρόταση του Γ. Αδάμ των "Δημοσιογράφων Ανανέωση Τώρα" ήταν η Ένωση να πάρει θέση και στο μεγάλο θέμα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ και της δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου. (Αντ)απόκριση δεν υπήρξε -προς το παρόν.
Για το θέμα των απολύσεων τεχνικών, από την Δέλτα TV της Αλεξανδρούπολης, το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί, με έντονο ύφος, προς την ιδιοκτησία του τηλεοπτικού καναλιού. Να σημειωθεί ότι οι απολύσεις αποφασίστηκαν κι εκτελέστηκαν πριν τις γιορτές του Πάσχα.
Αρκετή κουβέντα έγινε στο δ.σ. για το θέμα της ΕΡΤ. Γεγονός είναι ότι κάποιοι από τους συμβασιούχους κλήθηκαν από τη διοίκηση να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις τους. Υπήρξε νέα πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση, στην περίπτωση που δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις (από τη Μ. Μεϊντάνη του "Ασύνταχτου Τύπου" και τους Γ. Αδάμ και Π. Χανό των "Δημοσιογράφων Ανανέωση Τώρα"), πρόταση που "σκόνταψε" στην πλειοψηφία.
Διαφωνίες διατυπώθηκαν και στο θέμα του προϋπολογισμού. Οι Γ. Αδάμ και Π. Χανός εξέφρασαν την αντίρρησή τους με τη διάθεση διάφορων ποσών (όπως αυτά που δίνονται για το "Δημοσιογραφικό Χωριό Σαμοθράκης" και την υπόθεση της "Λαγόμανδρας"). "Με ποιο σχέδιο θα δοθούν αυτά τα χρήματα", ρώτησαν το προεδρείο;
Ειδικά για το θέμα της Λαγόμανδρας η συζήτηση πήρε έκταση, καθώς στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ κοινοποιήθηκε έκθεση δασολόγου του Δασαρχείου Πολυγύρου, σύμφωνα με την οποία η υπολειπόμενη έκταση πρέπει να επιστρέψει στο Δασαρχείο, καθώς επί 35 χρόνια δεν αξιοποιήθηκε. 
Να σημειωθεί ότι από την αρχική έκταση (180 στρέμματα) 12ο στρέμματα οικοδομήθηκαν από τότε μέλη της Ένωσης και από τους κληρονόμους τους. Το υπόλοιπο -έκταση στην παραλία της Λαγόμανδρας- περιέχει δασικό κομμάτι και μεγάλα πεύκα, σε μέρος της οποίας θα μπορούσε να ανεγερθεί κάποιο κτίσμα.
Πριν από πέντε χρόνια, επί προεδρίας Γουσίδη, ανατέθηκε σε μηχανικό να υποβάλει πρόταση. Η πρόταση που υποβλήθηκε προέβλεπε κτίσμα με ελάχιστα δωμάτια, που θα μπορούσε να αξιοποιήσει μικρός αριθμός μελών και εκφράστηκαν διαφωνίες στο δ.σ. Τελικά, μέλη του τότε προεδρείου, επισκέφθηκαν την περιοχή με τον τότε νομικό σύμβουλο και τον μηχανικό κι ενημερώθηκαν για το τι μπορούσε να γίνει. Αυτό που, τελικά, έγινε, ήταν να κατατεθεί "ένα σκαρίφημα" στο Δασαρχείο και να προσαρτησθεί στο φάκελο.
Πριν από τρία χρόνια, το τότε δ.σ., δέχτηκε πρόταση από ιδιώτες που ήθελαν να ανεγείρουν ελαφρές κατασκευές (αποδυτήρια, μπιτς μπαρ και κερκίδες) τις οποίες να εκμεταλλευτούν με τη δημιουργία γηπέδων μπιτς βόλεϊ, με την προϋπόθεση μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ να έχουν τη χρήση με μικρό αντίτιμο. Κατατέθηκε πρόταση να προχωρήσει από μόνη της η ΕΣΗΕΜ-Θ σε κάτι παρόμοιο -πρόταση που, επίσης, δεν περπάτησε.
Τώρα, η πλειοψηφία του δ.σ. αποφάσισε να αναλάβει την υπόθεση ο τεχνικός διευθυντής της ΕΣΗΕΜ-Θ, Λάζαρος Χατζηνάκος.
Για το θέμα της λειτουργίας του δ.σ. δε θα αναφερθώ. Είναι θέμα των εκλεγμένων μελών να πράξουν όπως νομίζουν. Φυσικά και έχω πρόταση, αλλά δεν είναι της ώρας. Για το θέμα της ενημέρωσης, όμως, επανέρχομαι -και θα επανέρχομαι- όπως το έθετα επί χρόνια -κι επιμένω: Είναι καιρός η ΕΣΗΕΜ-Θ να αρχίσει να ενημερώνει τα μέλη της για όσα διαμείβονται στο δ.σ., όχι με... τηλεφωνικές επικοινωνίες, ούτε στους διαδρόμους. Η πρότασή μου, κατατεθειμένη στο δ.σ, είναι μία: ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ των συνεδριάσεων του δ.σ. Δεν είχα, προσωπικά, πρόβλημα ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ. Οι αιρετοί οποιουδήποτε σωματείου θα πρέπει να έχουν την ευθύνη όσων λένε, αλλά και την ελευθερία να διατυπώνουν τις απόψεις τους. Κανέναν δε θα βλάψει η διαφάνεια -παρά μόνον όσους βολεύει να ψαρεύουν σε θολά νερά. Οι δικαιολογίες ότι "η δημοσίευση θα βλάψει την Ένωση" είναι φθηνές. Η Ένωση βλάπτεται από άλλες ενέργειες. Βλάπτεται από προσφυγές εις βάρος της, για παράδειγμα. Και ο νοών, νοείτω...

Δεν υπάρχουν σχόλια: