Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Προς 24ωρη απεργία η ΕΣΗΕΑ - Με την ΕΣΗΕΜ-Θ τι γίνεται;

Ετοιμάζεται για "πόλεμο" η ΕΣΗΕΑ. Την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου συγκαλεί το Μικτό Συμβούλιο, στο οποίο το δ.σ. της ΕΣΗΕΑ θα προτείνει τη σύγκληση Συνέλευσης των μελών της Ένωσης, σε ημέρα που θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία και σε κεντρική αίθουσα της Αθήνας, "για να διευκολυνθεί η μαζική συμμετοχή των συναδέλφων, που προβλέπεται για τέτοια ουσιαστική διαδικασία. Προς την κατεύθυνση αυτή θα προταθεί η σύγκληση Συνελεύσεων σε κάθε ΜΜΕ και η συλλογή υπογραφών των μελών της Ένωσης σε κείμενο διεκδικήσεων και μορφών πάλης, που
θα παρουσιάσει το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ".
Ένα από τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν είναι και το θέμα του εγχωρίου ραδιοτηλεοπτικού περιβάλλοντος και των οικονομικών προοπτικών που έχουν οι επιχειρήσεις του κλάδου σε μια περίοδο που η διαφημιστική πίτα των ηλεκτρονικών ΜΜΕ συρρικνώνεται. Σύμφωνα με τα αρχεία του ΕΣΡ περισσότερα από 1.100 ραδιοτηλεοπτικά μέσα λειτουργούν αυτή τη στιγμή στη χώρα -συγκεκριμένα σε 1.106 ανέρχονται οι νομίμως λειτουργούσες ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις- γεγονός που καθιστά την ελληνική ραδιοτηλεοπτική αγορά μια από τις πιο «πυκνές» αγορές ηλεκτρονικών ΜΜΕ σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Όπως κατέγραφε, χθες, η "Ναυτεμπορική", από τον αριθμό αυτό, τα 131 είναι τηλεοπτικά κανάλια (8 εθνικής εμβέλειας, 77 περιφερειακά και 46 τοπικά), ενώ ο αριθμός των νόμιμων ραδιοσταθμών ανέρχεται σε 975 (ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 150 παράνομοι ραδιοσταθμοί επιπλέον σε όλη την επικράτεια). Τη συντριπτική πλειονότητα της διαφημιστικής δαπάνης σε ό,τι αφορά την τηλεόραση κατέχουν οι 7 από τους 8 τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας (κατέχοντας τα 400 εκατ. ευρώ σε μια συνολική αγορά που πλέον εκτιμάται ότι κινείται περί τα 450 εκατ. ευρώ), ενώ το ίδιο ισχύει και στον τομέα των ραδιοσταθμών, όπου η μερίδα του λέοντος αφορά στις 42 ραδιοφωνικές επιχειρήσεις των Αθηνών και στις 58 ραδιοφωνικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης. Οι υπόλοιποι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί εξαρτώνται άμεσα από τη διαφημιστική δαπάνη των φορέων του Δημοσίου, που μέχρι πρότινος ουσιαστικά κινούσε την αγορά της περιφέρειας.

Και στη Θεσσαλονίκη τι;
Τα προβλήματα των δημοσιογράφων συνεχώς διευρύνονται. Η ΕΣΗΕΑ προσπαθεί να στηρίξει τα μέλη της και, με τα όποια λάθη της, προχωρά σε συντονισμένες κινήσεις ενός συνόλου. Η ΕΣΗΕΜ-Θ από την πλευρά της, για τις πιέσεις που δέχτηκαν μέλη της, εργαζόμενοι στο ραδιοφωνικό σταθμό "Ράδιο Θεσσαλονίκη", ώστε να δεχτούν μείωση μισθών, εγκαλεί τα μέλη και τους ζητά να διαλέξουν: Ή εργαζόμενοι με μειωμένο μισθό κι εκτός ένωσης, ή μέλη της ένωσης χωρίς μισθό...
Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στα δημοτικά μέσα της Θεσσαλονίκης (TV100 και FM100), περιμένουν να συζητηθεί το θέμα τους. Βλέπουν το τέλος του χρόνου να πλησιάζει, τη νυν δημοτική αρχή να μην αλλάζει σε Α.Ε. τη σύνθεση της εταιρίας, ελπίζοντας σε νέα εγκύκλιο της κυβέρνησης που θα της δίνει το δικαίωμα -όπως προβλέπει ο νόμος- να συνεχίσει να υπάρχει το υφιστάμενο καθεστώς και την κυβέρνηση να περιμένει πρώτα να γίνουν οι εκλογές κι έπειτα να ενεργήσει -εάν ενεργήσει.
Την ίδια στιγμή, τα δημοτικά ΜΜΕ δέχονται καθημερινά επιθέσεις, όταν άπαντες κάνουν λόγο για "έλλειμμα 7.000.000 ευρώ το χρόνο", κρύβοντας την αλήθεια. Ότι δηλαδή, τα χρήματα αυτά δεν πέφτουν σε κάποια μαύρη τρύπα κι εξαφανίζονται, αλλά δίνονται για μισθούς εργαζομένων. Το αν θα μπορούσαν να είναι λιγότεροι οι εργαζόμενοι, αυτό είναι άλλο θέμα. Ας πουν όσοι κόπτονται αν, τελικά, αυτός είναι ο σκοπός τους: Να στείλουν, δηλαδή, στην ανεργία, μερικές δεκάδες κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: