Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Δέκα χρόνια χωρίς τον Παύλο Πετρίδη

Συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τον άδικο και πρόωρο χαμό του καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, προέδρου του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Παύλου Πετρίδη. Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου 28 Οκτωβρίου 2000, από οξύ πνευμονικό οίδημα, σε ηλικία μόλις 54 ετών.

Ο Παύλος Πετρίδης, γόνος παλιάς και γνωστής οικογένειας της Θεσσαλονίκης, εκλέχθηκε παμψηφεί καθηγητής της Πολιτικής και Συνταγματικής Ιστορίας, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1982. Παράλληλα, ως επισκέπτης καθηγητής, δίδαξε και σε πανεπιστημιακές σχολές του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Βιέννης, της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας και άλλων πνευματικών ιδρυμάτων. Καθώς επίσης, πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης και Αντιπρόεδρος του «Ιδρύματος Γεωργίου Παπανδρέου».
Στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο οποίο τοποθετήθηκε Πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου το 1994, ο Παύλος Πετρίδης συνέβαλε τα μέγιστα στην θεσμική του αναβάθμιση και την αλματώδη του εξέλιξη, γεγονός που είχε σαν συνέπεια το Μ.Π.Ε. να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, την Ομογένεια και τον Κυβερνοχώρο. Πολυγραφότατος συγγραφέας, είχε στο ενεργητικό του πάνω από 40 βιβλία, κυρίως ιστορικά, μερικά από τα οποία γνώρισαν κυκλοφοριακή επιτυχία και πραγματοποίησαν αλλεπάλληλες εκδόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: