Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Εκτός διαφημιστικής αγοράς η ΕΡΤ;

Φαίνεται πως η κυβέρνηση επαναφέρει το σχέδιο που θέλει την ΕΡΤ να βγαίνει από τη διαφημιστική αγορά και να στηρίζεται, πλέον, μόνον στο ανταποδοτικό τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το θέμα είχε πρωτοδημοσιεύσει, πριν δυο μήνες, η Ναυτεμπορική, η οποία, σήμερα, επανέρχεται με περισσότερες πληροφορίες.

Σύμφωνα με το νέο δημοσίευμα, έχει ολοκληρωθεί μια πρώτη φάση κινήσεων αναμόρφωσης του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα -θέματα διοίκησης, συμβασιούχων, ψηφιακή τηλεόραση-, κάτι που οδηγεί την πολιτική ηγεσία και ειδικότερα τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Τηλέμαχο Χυτήρη, στην ενεργοποίηση του σχεδίου, που προβλέπει τη σταδιακή αποχώρηση της ΕΡΤ από τη διαφημιστική αγορά. Στόχος, η λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, έξω και πέρα από μοντέλα ανταγωνισμού, σε μια προσπάθεια να επικεντρωθεί στο θεσμικό της ρόλο.
Το σχέδιο προβλέπει, στην αρχή, τη μερική και στη συνέχεια -σε βάθος μερικών μηνών-, την πλήρη έξοδο της ΕΡΤ από τη διαφήμιση. Επισημαίνεται ότι, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, δεν τίθεται θέμα συρρίκνωσης των καναλιών της. Ειδικότερα, όσον αφορά στα ψηφιακά κανάλια, τονίζεται ότι δεν λειτουργούν εμπορικά, αφού βρισκόμαστε στο πιλοτικό στάδιο της ψηφιακής τηλεόρασης.
Η κυβέρνηση δε σκοπεύει να αλλάξει μοντέλο χρηματοδότησης από το κράτος και, ειδικότερα, στον τρόπο που αντλείται το ποσό των 303 εκατ. ευρώ -με το ανταποδοτικό τέλος (η ΕΡΤ έχει αυτά τα έσοδα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ κι άλλα 47 εκατ. ευρώ από τη διαφήμιση, ενώ τα έξοδά της είναι 302 εκατ. ευρώ). Το ζήτημα βέβαια θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης του κ. Χυτήρη με τον κ. Παπακωνσταντίνου, σε προσεχή συνάντηση, παρά ταύτα ως θέση εκκίνησης έχει υιοθετηθεί ότι δεν τίθεται θέμα για είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους από το κράτος και, στη συνέχεια, επιδότησης της ΕΡΤ με άλλον τρόπο από το δημόσιο ταμείο. Στο ίδιο πλαίσιο, δεν τίθεται θέμα και για συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της ΕΡΤ.
Και για όσους επιμένουν ότι "αυτά μόνον στην Ελλάδα συμβαίνουν" και "κανείς άλλος δεν πληρώνει για την κρατική τηλεόραση", τους πληροφορούμε ότι κάνουν λάθος. Παντού υπάρχει ο θεσμός αυτός. Μάλιστα, οι Γερμανοί πληρώνουν τα περισσότερα, βλέπουν δε βλέπουν την κρατική τους τηλεόραση: 8,78 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι το ποσό που δαπανά η Γερμανία ετήσια, για τη λειτουργία των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών της σταθμών -και των δημοτικών!

Δεν υπάρχουν σχόλια: