Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Φέρτε να υπογράψω, αρκεί να μ΄ αφήσετε ήσυχο


Δεν έχει στεγνώσει, ακόμη, το μελάνι από την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΣΗΕΜ-Θ, για την 24ωρη απεργία της Τετάρτης, σε συνδυασμό με την απεργία του Παραασκευοσάββατου και το ράδιο - αρβύλα άρχισε να μεταδίδει: Η απεργία της 17 και 18 Δεκεμβρίου δε θα γίνει! Γιατί; Επειδή -λέει- ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ), Στ. Ψυχάρης, κάλεσε την ΕΣΗΕΑ να υπογράψει τη νέα σύμβαση για το 2011, ατάκα κι επί τόπου. Άρα, λένε τα παπαγαλάκια, δεν υπάρχει, πλέον, λόγος για απεργία.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Ψυχάρης κάλεσε την ΕΣΗΕΑ για να υπογραφεί η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου. Μάλιστα, τόσο στην ΑΘήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη, το μήνυμα που περνά η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΗΕΜ-Θ είναι "ας υπογράψουμε σύμβαση που θα προβλέπει ακόμη και... μειώσεις, αρκεί να μη μείνουμε έτσι και διαλυθούν οι ενώσεις".
Σωστή τακτική; Έχω τις αμφιβολίες μου, αλλά... το μέλλον θα δείξει. Όπως έδειξε πως, εδώ και δέκα χρόνια, η συνδικαλιστική ηγεσία της ΕΣΗΕΜ-Θ, έπεφτε από το ένα λάθος στο άλλο: Έχασε την ευκαιρία να συνάψει σύμβαση με τα ιδιωτικά ραδιόφωνα, έχασε την ευκαιρία να στηρίξει τα γραφεία των αθηναϊκών τηλεοπτικών σταθμών, έχασε την ευκαιρία να ασχοληθεί σοβαρά με τα νέα μέσα, άφησε στην τύχη τους τα γραφεία των αθηναϊκών εφημερίδων, στήριξε κατ' επιλογήν λύσεις στα δημοτικά ΜΜΕ και την ΕΡΤ...
Φυσικά, σε βάθος χρόνου δέκα ετών, υπήρξαν αρκετά θετικά βήματα από το συνδικαλιστικό μας σωματείο. Στον καθαρά συνδικαλιστικό τομέα, πάντως, δεν υπάρχει τομέας που οι εργαζόμενοι να μην έχουν παράπονα... Η τεράστια αποχή στις τελευταίες εκλογές για την ΕΣΗΕΜ-Θ αυτό δείχνει. Κι όποιος το πήρε το μήνυμα, έχει καλώς.
Θέλει προσοχή, σε αυτήν τη φάση, της υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας στις εφημερίδες. Όπως δείχνουν τα πράγματα, ο κ. Ψυχάρης, μπροστά στον κίνδυνο να μην εκδώσει Νέα και Βήμα της Κυριακής, αλλά, κυρίως, μπροστά στην πραγματικότητα να έχει, μόνιμα, εγκατεστημένους στον ΔΟΛ τους συνδικαλιστές, προτιμά να υπογράψει σύμβαση. Ας διαβάσουμε καλά τα ψιλά γράμματα, έστω κι αν σ' αυτήν τη διαδικασία η ΕΣΗΕΜ-Θ είναι, εκ των πραγμάτων, απλός θεατής των εξελίξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: