Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Θ. Παπαγεωργίου: Εφημερίδες, τηλεόραση, Νέα Μέσα πρέπει να συνυπάρχουν

Εφημερίδα, τηλεόραση και Νέα Μέσα «πρέπει και μπορούν να συνυπάρχουν» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΡΤ Θανάσης Παπαγεωργίου κατά την ομιλία του στο διεθνές συνέδριο «News Xchange 2010», που συνδιοργανώνουν διεθνείς ειδησεογραφικοί οργανισμοί υπό την αιγίδα της EBU και με τη συνεργασία της ΕΡΤ στην Αθήνα.

Πιο αναλυτικά, αφού αναφέρθηκε στις ραγδαίες εξελίξεις και τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης στο χώρο των ΜΜΕ και έθεσε το ερώτημα εάν η επέλαση του Διαδικτύου και των Νέων Μέσων σημαίνει πως «διανύουμε την αρχή του τέλους των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης», πρόσθεσε:
«Τα κλασσικά μέσα ενημέρωσης, οφείλουν ταχύτατα να προσαρμοστούν και να ανταποκριθούν στις ανάγκες της νέας εποχής. Δεν αρκούν η επιβεβλημένη τεχνο-λογική προσαρμογή και η οικονομική ευρωστία. Κυρίως απαιτούνται νέες αντιλήψεις, νέες ιδέες, νέες πρωτοβουλίες. Ιδίως οι δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις οφείλουν άμεσα να κινηθούν και να κατοχυρώσουν την αμεσότητα, την εγκυρότητα, την ανάλυση, τον πλουραλισμό και ενασχόληση με τα νέα θέματα της εποχής, ως κύρια χαρακτηριστικά τους. Οφείλουμε να προσφέρουμε στο τηλεοπτικό κοινό τη δυνατότητα της δικής του ελεύθερης άποψης μέσα από τα γεγονότα και πίσω από τις λέξεις και όχι να επιβάλλουμε την καθεστωτική ‘τηλεοπτική αλήθεια’».
Μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται από τους συνέδρους, είναι οι «κατευθυνόμενες» ειδήσεις, η ισορροπία ανάμεσα στην προπαγάνδα και τη δημοσιογραφική αντικειμενικότητα, η προσέλκυση περισσότερων τηλεθεατών με τη μετάδοση «καλών ειδήσεων», η «χρηματοδότηση» του παραγόμενου τηλεοπτικού προϊόντος, οι νέες τεχνολογίες στην υ-πηρεσία της δημοσιογραφίας, καθώς και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην τηλεόραση, την έντυπη δημοσιογραφία και το διαδίκτυο.

από τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: