Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Βρέθηκε ο τρόπος να σωθούν τα έντυπα!

Διαβάζω στο naftemporiki.gr, ότι η ραγδαία ανάπτυξη που γνωρίζει διεθνώς το επιχειρηματικό μοντέλο παροχής ψηφιακού περιεχομένου των εντύπων σε φορητές συσκευές έχει βοηθήσει να φανούν σημάδια αναγέννησης για τη βιομηχανία των εντύπων. Στην πρόσφατη συνάντηση των μελών της WAN (World Association of Newspapers), οι συμμετέχοντες υποστήριξαν πως ανοίγονται νέες προοπτικές για το χώρο του Τύπου, που φαίνεται να κερδίζει ξανά το κοινό με τη βοήθεια των φορητών συσκευών ανάγνωσης ψηφιακού περιεχομένου(τις περίφημες... ταμπλέτες), αφού οι αναγνώστες είναι έτοιμοι να πληρώσουν για
την απόκτηση των ψηφιακών έντυπων εκδόσεων.
Μεγάλη ώθηση έδωσαν και τα περίφημα smart phones, τουλάχιστον στο εξωτερικό, τα "έξυπνα" κινητά τηλέφωνα που δίνουν την ευκαιρία στους κατόχους τους να "κατεβάζουν" και να διαβάσουν τις ειδήσεις που προσφέρει το κάθε ΜΜΕ. Το μοντέλο της ψηφιακής έκδοσης άρχισε ήδη επιχειρηματικά να αποκτά περισσότερους «φίλους» και στην Ελλάδα, αφού οι εκδόσεις αρκετών εντύπων και εφημερίδων διατίθενται πλεόν σε μορφή pdf -και όχι μόνο- και μάλιστα πλέον έναντι συνδρομής.
Τελευταία μπήκε στο χορό η "Καθημερινή", η οποία "δίνει" την pdf έκδοσή της έναντι 1 ευρώ τη μέρα (στο 1,5 ευρώ η έκδοση του Σαββάτου και στα 2 ευρώ αυτή της Κυριακής) και 9,90 το μήνα.
Όπως φαίνεται, ενώ οι καταναλωτές αντιστέκονται στην προοπτική να πληρώσουν για την απόκτηση online περιεχομένου, εμφανίζονται πολύ πιο δεκτικοί στο ενδεχόμενο να αποκτήσουν έναντι αντιτίμου, πρόσβαση σε περιεχόμενο μέσω μιας συσκευής ηλεκτρονικής ανάγνωσης, e-reading.

Δε θέλουν τη συνδρομή στις ΗΠΑ
Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά το ένα αντίτυπο, οι αναγνώστες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν το ίδιο τίμημα με την χάρτινη έκδοση. Το πράγμα ωστόσο αλλάζει σημαντικά όταν πάμε στην προοπτική της συνδρομής.
Στην περίπτωση αυτή, στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα, οι αναγνώστες είναι έτοιμοι να καταβάλλουν το ένα τρίτο μόνο του αντιτίμου της έντυπης συνδρομής μιας εφημερίδας, σύμφωνα με στοιχεία της Forrester Research, ενώ στην Ελβετία, σύμφωνα με την Codex, οι αναγνώστες θα έδιναν ένα ποσό που θα αντιστοιχούσε σε ποσοστό λίγο υψηλότερο του 50% της συνδρομής της έντυπης μορφής.
Στη Μεγάλη Βρετανία, από την άλλη, οι αναγνώστες, σύμφωνα με στοιχεία της Digital Solution, θα ήταν πρόθυμοι να καταβάλουν ποσό κοντά στο 70% της έντυπης συνδρομής για την πρόσβαση 30 ημερών στο περιεχόμενο της «Sun» στην εφαρμογή του iPad.
Περισσότεροι από 900.000 άνθρωποι κατέβασαν την εφαρμογή της «USA Today» στο iPad και παρά το ότι η εφαρμογή προσφέρθηκε δωρεάν, τα έσοδα ισοσκελίσθηκαν από την υψηλή διαφημιστική ζήτηση. Παρά ταύτα και όπως επεσήμαναν στελέχη της Gannet Digital Ventures, η οποία εκδίδει την ψηφιακή έκδοση της «USA Today», οι αναγνώστες θα ήταν διατεθειμένοι ακόμα και να πληρώσουν για το περιεχόμενο σε φορητές συσκευές.

«Κλειδί» το περιεχόμενο
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της "Ναυτεμπορικής" που υπογράφει ο Στέλιος Ιωάννου, "το περιεχόμενο θα αποτελέσει το «κλειδί» για τα έσοδα στο νέο ψηφιακό περιβάλλον. Ειδικότερα και όπως επισημαίνουν οι άνθρωποι της βιομηχανίας του Τύπου, τα έσοδα από τις ψηφιακές εκδόσεις πολύ δύσκολα θα φτάσουν το ύψος των εσόδων των έντυπων εκδόσεων. Τα αναγκαία έσοδα προκειμένου να υποστηριχθεί αποτελεσματικά η έγκυρη δημοσιογραφική εργασία, θα προέλθουν από το συνδυασμό παροχής περιεχομένου υψηλής ποιότητας και συμφέρουσας τιμής, στοιχεία τα οποία θα πείσουν τους πολίτες να πληρώσουν για την απόκτηση των ψηφιακών εκδόσεων".
Επιστρέφουμε, με άλλα λόγια, στην αξία της δημοσιογραφίας. Βέβαια, σε μία Θεσσαλονίκη όπου ο μεγαλύτερος αριθμός των εντύπων στηρίζεται στο copy paste (όχι ότι στην Αθήνα η κατάσταση είναι καλύτερη, απλά τα ΜΜΕ είναι περισσότερα...) λίγοι είναι αυτοί που θα πετύχουν στην αγορά που ανοίγει. Ειδικά όσον αφορά τα περίφημα "ενημερωτικά Blog" η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, ενώ οι δύο γνωστές εφημερίδες (Αγγελιοφόρος και Μακεδονία) θα πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να στηρίξουν σοβαρά και με καινοτόμες δράσεις τις ιστοσελίδες τους.
΄
Διαβάστε ακόμη:

Just published: "World Digital Media Trends 2010"



Δεν υπάρχουν σχόλια: