Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Ρωσία: Διαδήλωση κατά της βίας εναντίον δημοσιογράφων

Εκατοντάδες δημοσιογράφοι διαδήλωσαν χθες, Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010, στη Μόσχα διαμαρτυρόμενοι για τα αυξανόμενα κρούσματα ωμής βίας εναντίον συναδέλφων τους. «Όταν ξυλοκοπούν έναν δημοσιογράφο, είναι σαν να χτυπούν και τον αναγνώστη», αναγράφει το πλακάτ στη φωτογραφία, ενώ πιο δίπλα διακρίνεται η φωτογραφία του δημοσιογράφου Ολεγκ Κασίν, ο οποίος δέχθηκε δολοφονική επίθεση από
δύο αγνώστους την περασμένη Παρασκευή 6 Νοεμβρίου.
Ο δημοσιογράφος της ρωσικής εφημερίδας Kommersant βγήκε χθες από το τεχνητό κώμα στο οποίο βρισκόταν από την αρχή της νοσηλείας του, όπως ανέφερε η σύζυγός του Εβγκένια Μίλοβα στη σελίδα της στο Facebook. Ο 30χρονος Κασίν δέχθηκε επίθεση από δύο άνδρες, με αποτέλεσμα να υποστεί πολλαπλά κατάγματα, κυρίως στο κρανίο. Η αστυνομία πιστεύει ότι η επίθεση «συνδέεται με την επαγγελματική δραστηριότητα του δημοσιογράφου».

Ξαναρχίζουν έρευνες για την δολοφονία Ντομνίκοφ
Εν τω μεταξύ, επιτροπή της ρωσικής εισαγγελίας θα αναλάβει τις έρευνες για την δολοφονία ενός δημοσιογράφου το 2000 και τον τραυματισμό ενός άλλου το 2008, αφαιρώντας τις υποθέσεις αυτές από την αστυνομία, η οποία δεν κατάφερε να τις εξιχνιάσει.
Η επιτροπή ανακοίνωσε πως θα αναλάβει από τα όργανα του υπουργείου Εσωτερικών την έρευνα για τη δολοφονία του Ιγκόρ Ντομνίκοφ, δημοσιογράφου της εφημερίδας της αντιπολίτευσης Nova Gazeta, ο οποίος δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι τον Μάιο του 2000 και πέθανε δύο μήνες αργότερα. Οι δράστες της επίθεσης καταδικάστηκαν, αλλά ο εντολέας δεν βρέθηκε ποτέ.
Η συγκεκριμένη επιτροπή, που θεωρείται η πλέον ανεξάρτητη από τις τοπικές αρχές, αποφάσισε να επαναλάβει τις έρευνες για την επίθεση τον Νοέμβριο του 2008 εναντίον του Μιχαήλ Μπεκέτοφ, αρχισυντάκτη της Khimkinska Pravda, ο οποίος έμεινε πολλούς μήνες σε κώμα και του ακρωτηρίασαν το ένα πόδι και πολλά δάχτυλα.
Στην περίπτωση του Μπεκέτοφ δεν έχουν συλληφθεί οι δράστες, αλλά ούτε και ο εντολέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: